Oι πολύ μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα συμπεριληφθούν στη νέα αναθεωρημένη κοινοτική oδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές (IED), που σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούν με άδεια των εθνικών αρχών και να πληρούν τους όρους της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Αυτό προβλέπει η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Ευρωβουλής σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας IED και του Κανονισμού για τη δημιουργία πύλης για τις βιομηχανικές εκπομπές.
Στόχος των νέων κανόνων είναι να εξασφαλισθεί καλύτερη προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των επιβλαβών εκπομπών από βιομηχανικές εγκαταστάσεις -περιλαμβανομένων των εκμεταλλεύσεων εντατικής κτηνοτροφίας- στην ατμόσφαιρα, στα ύδατα και στο έδαφος και από απορρίψεις αποβλήτων. Στόχος επίσης είναι να βελτιωθεί η υποβολή περιβαλλοντικών δεδομένων με την αναβάθμιση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων (E-PRTR), προκειμένου να δημιουργηθεί μια περισσότερο ολοκληρωμένη και ενιαία πύλη για τις βιομηχανικές εκπομπές.
Με την τροποποιημένη μορφή της Οδηγίας θα επιδιωχθεί η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, της κυκλικής οικονομίας και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε τη συμπερίληψη στη νέα Οδηγία των εκμεταλλεύσεων στις οποίες εκτρέφονται πάνω από 150 μονάδες ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ). Μετά από έντονες αντιδράσεις των περισσότερων κρατών-μελών, αλλά και εκπροσώπων της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας, τα κατώτατα όρια αυξήθηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, το Συμβούλιο και η Ευρωβουλή προχώρησαν σε αναπροσαρμογή ανώτατων γεωργικών ορίων αναφορικά με την εκτροφή ζώων: 350 μονάδες ζωικού κεφαλαίου ή ΜΖΚ για τους χοίρους, 280 ΜΖΚ για τα πουλερικά (300 για τις όρνιθες ωοπαραγωγής) και 380 ΜΖΚ για μικτές εκμεταλλεύσεις. Οι εκτατικές εκμεταλλεύσεις και η κτηνοτροφία για οικιακή χρήση θα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν σταδιακά από τις μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αρχής γενομένης από το 2030.
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Με την υφιστάμενη σήμερα Οδηγία τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να ορίζουν δεσμευτικούς κανόνες με σκοπό τη δημιουργία μηχανισμού εγγραφής σε μητρώο που θα επιτρέπει στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις να υποβάλλουν αίτηση για άδεια και να τη λαμβάνουν, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με ορισμένες απαιτήσεις. Η νέα νομοθεσία θα καταστήσει την αδειοδότηση αποτελεσματικότερη και λιγότερο επαχθή επιβάλλοντας στα κράτη-μέλη την υποχρέωση να θεσπίσουν σταδιακά έως το 2035 την ηλεκτρονική άδεια.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αποζημίωση σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης στην υγεία τους ως αποτέλεσμα παραβίασης των εθνικών κανόνων για τη μεταφορά της οδηγίας.
Εως το 2026, η Επιτροπή πρέπει να καταλήξει στον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης των εκπομπών που προκαλούνται από την εκτροφή βοοειδών και από τα γεωργικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της Ε.Ε.
Το Συμβούλιο και η Ευρωβουλή συμφώνησαν να τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός το 2028, ώστε να δοθεί στα κράτη-μέλη επαρκής χρόνος για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες.
Ερχονται βαριές κυρώσεις
Σύμφωνα με το συμφωνηθέν κείμενο. τα κράτη-μέλη καλούνται να θεσπίσουν αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που εισάγονται για την εφαρμογή της Οδηγίας. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη βαρύτητα και τη διάρκεια της παράβασης, τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα της, καθώς και τους ανθρώπους και το περιβάλλον που επηρεάζονται από αυτήν. Πρέπει να περιλαμβάνουν διοικητικά πρόστιμα και, για τις σοβαρότερες παραβάσεις, πρόστιμα το ύψος των οποίων θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών του φορέα εκμετάλλευσης στην Ε.Ε.
Ειδήσεις σήμερα
Εκτόξευση τιμών για τα ελληνικά ακτινίδια – Αναλυτικοί πίνακες
Κατέρρευσε δημοσιογράφος μιλώντας για το χάσκι που κακοποιήθηκε στην Αράχωβα [Βίντεο]