Στις 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής στην οποία όλοι περιμένουν να βγει λευκός καπνός και να υπάρξει μία πανευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να δοθεί μία λύση. Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι τρεις και οι δύο έχουν ελληνικό χρώμα ενώ η τρίτη έχει εφαρμοστεί πρόσφατα και με μεγάλη επιτυχία στην κρίση του κορονοϊού.
Το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου έχει ζητηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επίσημα εδώ και πάρα πολλούς μήνες και στην Ισπανία που εφαρμόστηκε είχε απόλυτη επιτυχία. Η άλλη λύση είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα με την φορολόγηση των υπερκερδών και την διάθεσή τους στους καταναλωτές. Μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα που έδωσε ανακούφιση στα νοικοκυριά.
Η τρίτη είναι το λεγόμενο Single Buyer. Τι είναι αυτό; Η διαδικασία που η Κομισιόν ως οργανισμός διαπραγματεύεται την τιμή του αερίου για λογαριασμό όλων των χωρών. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό και τα οφέλη στην τιμή ήταν εντυπωσιακά.
Ενεργειακή κρίση: Αποκλιμάκωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αύριο, Πέμπτη
Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα, αλλά σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τη σημερινή ημέρα, διαμορφώνεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για αύριο στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και συγκεκριμένα στα 582,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 697,41 ευρώ σήμερα. Η ζήτηση στο ελληνικό σύστημα καλύπτεται αύριο κατά 44,2% από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7% από λιγνίτη, 18,3% από ανανεώσιμες πηγές, 6,7 % από εισαγωγές.
Έντονες διακυμάνσεις σημειώνει εξάλλου η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο, η οποία διαμορφώνεται τώρα στα 247 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει τα 283 ευρώ.
Από εκεί και πέρα θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη. Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι να μειωθεί, ακόμα και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μνημεία.
Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, είπε ότι «όλα είναι στο τραπέζι» επισημαίνοντας ότι το δημόσιο πρέπει να δείξει το παράδειγμα αλλά και οι καταναλωτές να επιδείξουν σύνεση στην κατανάλωση της ενέργειας.
Ετσι στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως (Υπουργεία, Σχολεία, Δικαστήρια, Βουλή, Περιφέρειες, Δήμοι κ.ά) συνίσταται:
Αλλαγή λαμπτήρων σε LED (χαμηλή κατανάλωση – μεγαλύτερη διάρκεια ζωής)
Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας
«Κόφτης» στα κλιματιστικά
Αυτό που προβλέπεται για τα κλιματιστικά είναι να μπει «κόφτης» στη θερμοκρασία. Έτσι το καλοκαίρι δεν πρέπει να είναι κάτω των 26-27 βαθμών και τον χειμώνα όχι πάνω από 19 βαθμούς. Παράλληλα, πολύ σημαντικό να γίνεται καλή συντήρηση στα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.
Σύσταση σε εργαζόμενους
Ανά 2-3 ώρες 10λεπτα διαλείμματα με ανοιχτά παράθυρα, χωρίς κλιματισμό
Απενεργοποίηση ψύξης / θέρμανσης σε χώρους χωρίς εργαζόμενους
Σβήσιμο συσκευών (υπολογιστών, φώτων) μετά το πέρας της εργασίας
Μετά τις 10 μ.μ.:
Σιντριβάνια
Φώτα σε δρόμους και υπηρεσίες
Φώτα καλλωπισμού σε: μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους μετά το πέρας της λειτουργίας τους
Αλλαγές σε αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες
Ιδιωτικές επιχειρήσεις
Μείωση του φωτισμού των καταστημάτων μετά το πέρας της λειτουργίας τους (βιτρίνες, ταμπέλες)
Στην αναμονή το κλιματιστικό (όταν δεν υπάρχουν πελάτες)
Σύσταση για τους Ιδιώτες
Ανοιχτή θέρμανση -> κλειστά παράθυρα
Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
Ειδήσεις σήμερα
Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Η Ελλάδα μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, είναι πιόνι των ξένων
«Εκκλησία των Εθνών»: Θύμα της και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Εμανουέλ Ολισαντέμπε
Αναδρομικά συντάξεων έως 15.300 ευρώ, μπόνους για ένστολους μετά την 45ετία [πίνακες]