Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναθεώρησε ξανά την πρόβλεψή της για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και αντί για ύφεση 0,5% του ΑΕΠ στην προηγούμενη πρόβλεψή της, τώρα καταγράφει ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ.
Διόρθωσε επίσης προς το καλύτερο και τη μεγάλη ύφεση του δεύτερου τριμήνου, όταν είχαμε το πρώτο lockdown της οικονομίας, από το 15,2% στα 14,2% του ΑΕΠ. Με τις δύο αυτές αναθεωρήσεις η ύφεση για το πρώτο μισό του 2020 αναθεωρείται προς τα κάτω από το 7,9% του ΑΕΠ της προηγούμενης μέτρησης, στο 6,9% του ΑΕΠ. Μαζί με την ύφεση του τρίτου τριμήνου, όταν ο τουρισμός εκτιμάται ότι είχε μείωση τζίρου περίπου 70%, η ύφεση για το εννεάμηνο διαμορφώνεται στο 8,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το χτύπημα που δέχθηκε ο τουρισμός αποτυπώνεται με ένταση στα στοιχεία για το ΑΕΠ, και ειδικότερα στις βασικές παραμέτρους που διαμορφώνουν την εικόνα του για το τρίμηνο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές, όπου υπολογίζονται και οι τουριστικές υπηρεσίες και οι μεταφορές, καταγράφουν σε ετήσια βάση μείωση-ρεκόρ κατά 44,9% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Από τις υπόλοιπες παραμέτρους που διαμορφώνουν το ΑΕΠ σε ετήσια βάση διασώθηκε μόνο η τελική καταναλωτική δαπάνη που παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019, λόγω του ανοίγματος της οικονομίας από το πρώτο lockdown.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7%.
Το αποτύπωμα της κρίσης που πέρασε για φέτος ο τουρισμός και οι δορυφορικοί του κλάδοι φαίνεται και στην τριμηνιαία σύγκριση του ΑΕΠ, αφού από το lockdown της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αυξήθηκε μεν, αλλά μόνο κατά 2,4% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες, η αύξηση αυτή φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως στη συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη, η οποία αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
Τούτο διότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020 και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών (όπου περιλαμβάνεται και ο τουρισμός) μειώθηκαν κατά 39,2%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%.
Ο Σταϊκούρας
Αμετάβλητες θα διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2021, παρά τη βελτιωμένη εικόνα που δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ύφεση από την αρχή του χρόνου.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
«Εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το οικονομικό επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τις αντοχές που εμφανίζεται να έχει η οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας την αναθεώρηση προς τα πάνω για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, τη μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση το δεύτερο, αλλά και το τρίτο τρίμηνο, με δεδομένη την τεράστια μείωση τζίρου που καταγράφηκε στον τουριστικό τομέα.
Κορωνοϊός: Με το… σταγονόμετρο τα σημάδια ύφεσης – Ανησυχία για έξι περιοχές
Αυξήσεις έως και 10,43% στους μισθούς από το 2021 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]