Σκανδαλώδη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων τη δρομολογούμενη με αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης- εξαίρεσης της προστασίας της φέτας ως ΠΟΠ, από την εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τα 15 κράτη της Ν. Αφρικής.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ «στο ίδιο δυστυχώς πνεύμα πρωτοφανούς διακριτικής μεταχείρισης για την χώρα μας έχει συνταχθεί και η αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και προγραμματίζονται πολλές άλλες».
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, «το γεγονός αυτό δεν θα έχει μόνο τις αυτονόητες τραγικές συνέπειες για το εμπορικό μέλλον του παγκοσμίως γνωστού αυτού εθνικού μας προϊόντος αλλά θα αποτελέσει μια σοβαρή απώλεια της εθνικής μας παράδοσης και κληρονομιάς την οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει και να την εκχωρήσει σε οποιονδήποτε!
Για το μείζον αυτό θέμα έχουν ενημερωθεί και προειδοποιηθεί έγκαιρα, απ’ ευθείας από τον ΣΕΒΓΑΠ, όλοι οι εμπλεκόμενοι, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες (τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες), έως όλους τους (σχετικούς με το θέμα) υπουργούς ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Έχουν ήδη γίνει επίσης κοινωνοί του εθνικού αυτού προβλήματος (από τον ΣΕΒΓΑΠ) και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναμένοντας τις άμεσες ενέργειές τους για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο και μέσο το οποίο διαθέτουν την αποδοχή των συμφωνιών αυτών από την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση από την ΕΕ».
Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει έκκληση όχι μόνο προς όλους τους προαναφερθέντες αλλά και προς όλους τους Έλληνες πολίτες «να αντιδράσουν με κάθε τρόπο ώστε να αποσοβηθεί η μη αντιστρεπτή απώλεια της ταυτότητας του εθνικού μας αυτού προϊόντος (της φέτας) στις νέες αγορές που προσπαθεί να ανοίξει με τις συμφωνίες αυτές η ΕΕ. Είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και χρέος όλων των Ελλήνων να αντιδράσουμε ώστε να απαλείφει από τους όρους των συμφωνιών αυτών κάθε σημείο που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ταυτότητα και την ονομασία της φέτας μόνον ως ελληνικού προϊόντος και μόνο με την πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη μοναδική του σύνθεση».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Με δεδομένο, όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι στην παρούσα φάση, η Συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC (η Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική) δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου για οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αρμόδιος Επίτροπος συμφώνησαν σε κείμενο – δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με το οποίο μεταξύ άλλων η Επιτροπή:
· Αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν στην προστασία των Γεωγραφικών Eνδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ΠΟΠ φέτα.
· Δεσμεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο των 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC θα αρχίσει τη διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας.
· Θα εξασφαλίσει την αυστηρή εφαρμογή της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο 3 της Συμφωνίας.
· Στις υπό εξέλιξη και μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος- μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης.
ΥΠΕΞ:«Κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση» του ΣΕΒΓΑΠ για τη φέτα
«Κοντή μνήμη και ελλιπή ενημέρωση» καταλογίζει το υπουργείο Εξωτερικών στους συντάκτες της ανακοίνωσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), που «ανεύθυνα επιρρίπτουν ευθύνες στο ΥΠΕΞ για πλημμελή προάσπιση της ελληνικότητας της φέτας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής».
«Λησμονούν» εξηγεί η σχετική ανακοίνωση «ότι οι, μέχρι σήμερα, ρυθμίσεις για το καθεστώς προστασίας της φέτας προβλέπονταν στη συμφωνία Ε.Ε – Ν. Αφρικής που μονογραφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014, επί των ημερών της τότε κυβέρνησης» επισημαίνοντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι, και με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το ζήτημα ετέθη εκ νέου σε διαπραγμάτευση και υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης που θα προστατεύει με τρόπο πιο αποτελεσματικό τη φέτα που αποτελεί εθνικής σημασίας, εξαγωγικό Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».