Σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπου έχουν πολλές ελιές και συνεπώς άφθονο λάδι, τους ετοιμάζουν όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο τα Χριστούγεννα.
Νηστίσιμοι κουραμπιέδες λαδιού που λιώνουν στο στόμα
Υλικά:
2 κούπες παρθένο ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
3 βανίλιες
1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα και αλεσμένα
λίγο κονιάκ
2 κ.γ μπέικιν πάουτερ
4 φλιτζάνια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180′ C βαθμούς στον αέρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανάμειξης χτυπάμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, για περίπου για 10′ λεπτά.
Προσθέτουμε, το κονιάκ, τα αμύγδαλα και τη βανίλιας. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουτερ, ζυμώνουμε ελαφρά.
Σε ταψί λαμαρίνας βάζουμε χαρτί ψησίματος και πλάθουμε σε μισοφέγγαρα και κάποια μπαλίτσες. Τα αραδιαζουμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30′ περίπου λεπτά στους 180’C βαθμούς. Αφού κρυώσουν λίγο τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Μυστικά: Αν θέλετε χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο η μισό μισό με ελαιόλαδο.