Σε μια προσπάθεια να μην πληρώσουν οι καταναλωτές τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος μετά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών, τα οποία δημιουργήθηκαν από την πολύ απότομη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρνει τροπολογία μέσω της οποίας μπαίνει έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς.
Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα αντλήσει περί τα 40 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα διατεθούν για επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος.
Παράλληλα, μέσω της τροπολογίας, προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης του έκτακτου τέλους σε διάστημα έως και τρεις μήνες. Η εφαρμογή του και για τους υπόλοιπους μήνες θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι, αλλά κυρίως από εκείνες που θα αφορούν τους επαγγελματίες, οι οποίοι και δεν θα επιδοτηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, έως την Παρασκευή θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς το υπουργείο θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, για να «ψαλιδίσει» τις αυξήσεις που ενδεχομένως θα υπάρξουν στη λιανική, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών τον τρέχοντα μήνα σε σχέση με τον Ιούνιο. Θα έχει προηγηθεί, αύριο Πέμπτη, η ανακοίνωση των παρόχων ενέργειας για τα τιμολόγια ρεύματος. Μετά την επιδότηση, η μέση τιμή στη λιανική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κοντά δηλαδή στα επίπεδα του Ιουλίου. Το ύψος της λιανικής τιμής θα εξαρτηθεί επίσης και από το μέγεθος των εκπτώσεων που θα παρέχουν οι πάροχοι ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ενέργειας, που αντιμετώπισε και η Ελλάδα, προήλθε κατά κύριο λόγο από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και αυτό γιατί τη στιγμή που κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων, λόγω του καύσωνα, προβλήματα στις διασυνδέσεις μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στην τιμή ενέργειας οφείλεται τόσο στη συγκυρία όσο και στις υψηλές προσφορές στην ελληνική αγορά.