Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ στην καθεμία – που είναι και το ανώτατο όριο βάσει νόμου. Κι αυτό, αφού στο πλαίσιο ελέγχου από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) κάποια προϊόντα των συγκεκριμένων πολυεθνικών, που πωλούνταν στο ράφι, είχαν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους φέτος από ό,τι στα τέλη του 2021. «Δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες, αλλά πήγαν και έβαζαν επιπλέον κέρδος-καπέλο σε αυτά τα προϊόντα», σχολίασε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας, χθες, σε τηλεοπτικό σταθμό.
Σημειώνεται πως οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν βάσει του νόμου που απαγορεύει την αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την Υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Επ’ αυτού διαπιστώθηκε παράβαση (άρθρο 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας) και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.
Στα προϊόντα της Unilever που πωλούνται στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται τα εξής: Aim, Algida, Axe, Ben & Jerry’s, Cajoline, Calve, Carte D’Or, Cif, Cornetto, Dove, Dove Men Care, Hellmann’s, Klinex, Klinex Laundry, Knorr, LUX, Lifebuoy, Lipton, Magic, Maille, OMO, Proderm, Skip, TRESemmé, The Vegetarian, Butcher, Ultrex Men, Unilever Food Solutions, Vaseline Greece και ΕΒΓΑ.
Αντιστοίχως, στα προϊόντα της Procter & Gamble που διατίθενται στη χώρα μας συγκαταλέγονται τα παρακάτω: Pampers, Tide, Ariel, Lenor, Always, Tampax, Gillette, Braun, Venus, Bear Fruits, Head & Shoulders, Herbal, Essences, Pantene Pro-V, Swiffer, Viakal και Fairy.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται ήδη ακόμη πέντε πολυεθνικές εταιρίες, για τις οποίες υπάρχουν ευρήματα πιθανών παραβάσεων. Ωστόσο, ο έλεγχος γι’ αυτές είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν προσεχώς, αφού συνταχθούν τα σχετικά πορίσματα.
Υπογραμμίζεται πως οι καταναλωτές που εκτιμούν πως έχουν εξαπατηθεί διαπιστώνοντας αισχροκέρδεια σε βάρος τους μπορούν να υποβάλουν την καταγγελία τους στην εξειδικευμένη ηλεκτρονική διεύθυνση (https://kataggelies.mindev.gov.gr/). Για καταγγελίες και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο 1520.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Εχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε».
Αμφισβητεί το πρόστιμο η Unilever Hellas
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ελαΐς Unilever Hellas» για το πρόστιμο, επισημαίνεται πως, ενώ κατανοεί το σκεπτικό της Υπουργικής Απόφασης για τη διατήρηση του μικτού περιθώριου κέρδους, διαφωνεί με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές Αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο, μη λαμβάνοντας υπόψη βασικές παραμέτρους του τρόπου λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και των λογιστικών προτύπων. «Ως εκ τούτου, θα προχωρήσουμε στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του προστίμου», τονίζουν από την εταιρία.