Ο Αμερικανός υφυπουργός έκανε αναφορά στα κίνητρα του Νομοσχέδιου για την Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι ένας σταθερός εταίρος των ΗΠΑ που θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή μετάβαση.
«Τώρα που η Ρωσία απέδειξε μια για πάντα ότι είναι ένας αναξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρόσβαση σε προμήθειες από όλο τον κόσμο, είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Αμερικανοί προμηθευτές LNG και πάροχοι υπηρεσιών έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
H.E. Geoffrey R. Pyatt, Assistant Secretary, Bureau of Energy Resources-U.S. Department of State, addressed the 24th Annual Capital Link Invest in Greece Forum with a timely speech entitled “Transatlantic Partnership to Advance Energy Security and the Clean Energy Transition” pic.twitter.com/Ma2fFcltgw
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ24/11/2024|17:08Ελαιόλαδο: Στα 9 ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει η τιμή του [πίνακες]
— Capital Link (@CapitalLink) December 9, 2022
Ο κ. Πάιατ υποστήριξε ότι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο κατέστη δυνατή χάρη σε μακροχρόνιες επενδύσεις σε έργα όπως η Διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας και ο Διαδριατικός Αγωγός. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτίμησε ότι η περιφερειακή σημασία της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται όταν υλοποιηθούν ο πλωτός τερματικός σταθμός αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (IGNM). Όπως είπε, η βελτίωση και η επέκταση αυτών των υποδομών σε συνδυασμό με την παράλληλη ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα αποτελεί έναν ακόμη πολλά υποσχόμενο τομέα που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές.
Σχετικά με τις υποσχόμενες προοπτικές που παρουσιάζει η χώρα μας για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα φιλοξενεί έναν αναπτυσσόμενο τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της αιολικής, της ηλιακής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου. Τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού θα τονώσουν σημαντικά την έρευνα, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των τεχνολογιών αυτών στην αγορά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Η αμερικανική εφευρετικότητα και η επενδυτική οξυδέρκεια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση αυτού του τομέα. Αυτό συμπληρώνει κατά πολύ τις προσπάθειες της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη για να ενισχύσει τον πρωταρχικό της ρόλο στην πράσινη μετάβαση. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά παραδείγματα ελληνικής πρωτιάς στην ενεργειακή μετάβαση, από την τολμηρή απόφαση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, μέχρι το πρωτοποριακό παράδειγμα του έργου υδρογόνου Green HiPo της Advent Technologies στη Βοστόνη και την αύξηση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες, όπως η 547 Energy και η Ameresco».
Παράλληλα, ο Αμερικανός υφυπουργός αναφέρθηκε και σε παραδείγματα ελληνικών επιχειρήσεων που επέκτειναν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες στις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η εταιρία μπαταριών Sunlight που επικεντρώνονται στην ακμάζουσα αγορά αποθήκευσης ενέργειας και η εταιρία Hellenic Cables που επενδύει σε ένα αναξιοποίητο εργοστάσιο παραγωγής στην πολιτεία του Μέριλαντ. Με αυτά τα δεδομένα, επισήμανε ότι οι διατλαντικές επενδύσεις καταδεικνύουν πώς η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι επωφελής όχι μόνο για τον πλανήτη αλλά και για όλες τις οικονομίες.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τζέφρι Πάιατ έστειλε το μήνυμα ότι η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ως εκ τούτου, ανυπομονεί να υποστηρίξει ενεργειακές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν ή να δημιουργήσουν κοινοπραξίες στην Ελλάδα, καλωσορίζοντας αντιστοίχως ελληνικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΗΠΑ.
«Oι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συνεχίζουν να είναι ισχυρές – πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Η χαρά είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τις επενδυτικές συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ, δηλώνοντας την πρόθεση για τη συνέχιση των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα και αργότερα, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά.