Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για κόστος 1,10 ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Αντιστοίχως, σε νησί των Κυκλάδων, όπου το μεταφορικό κόστος είναι σε μέσο επίπεδο -ούτε πολύ υψηλό, αλλά ούτε και πολύ οικονομικό- η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν σε 1,26 ευρώ το λίτρο. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια νησιά, όπου η τιμή θα κυμαινόταν κάτω του 1,26 ευρώ το λίτρο, ενώ σε άλλα θα ξεπερνούσε το 1,30 ευρώ το λίτρο.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2018 το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε «πρεμιέρα» με 1,134 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και 1,131 ευρώ το λίτρο στη Θεσσαλονίκη. Αντιστοίχως, τον Οκτώβριο του 2019 η τιμή του διαμορφώθηκε σε 1,016 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και 1,028 ευρώ το λίτρο στη Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν το δεύτερο lockdown, τον Οκτώβριο του 2020, οι τιμές είχαν πέσει κατακόρυφα, φτάνοντας το 0,776 ευρώ το λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Tα διυλιστήρια
Αρμόδιοι φορείς της αγοράς, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως οι εκτιμήσεις για τις φετινές τιμές ισχύουν με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές που ισχύουν σήμερα, τις υπάρχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, κ.λπ. Ωστόσο, τα διυλιστήρια είναι αυτά που θα καθορίσουν -σε μεγάλο βαθμό- την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και μάλιστα λίγες ώρες πριν από τις 15 Οκτωβρίου του 2024, που ξεκινάει η διάθεσή του.
Δεν αποκλείεται οι μεγάλοι, ενεργειακοί όμιλοι να προβούν σε εκπτώσεις προς τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, όπως είχαν κάνει κατά το παρελθόν. Εξέλιξη που θα συμβάλει στη διαμόρφωση της τιμής σε χαμηλά επίπεδα προς όφελος του καταναλωτή. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αναμένεται να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως είχε κάνει και πέρυσι.
Καπέλα…
Σε γενικές γραμμές, πέραν της αξίας του προϊόντος (τιμή διυλιστηρίου), η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αυτή δηλαδή που φτάνει στον καταναλωτή, εξαρτάται και από μία σειρά άλλων παραγόντων. Συγκεκριμένα, από φόρους και δασμούς (ειδική εισφορά 1,2%, ΡΑΕ, ΔΕΤΕ, ΕΦΚ), από το περιθώριο κέρδους: της εταιρίας, του πρατηριούχου και του μεταφορέα, καθώς και από τον ΦΠΑ (στην πλειονότητα των νησιών ο ΦΠΑ είναι 24%, αλλά σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο είναι 17%).
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου, ως είθισται, και συγκεκριμένα στις 13/10, με το μέσο κόστος του, πανελλαδικά, να διαμορφώνεται σε 1,393 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική διαμορφωνόταν σε 1,365 ευρώ το λίτρο και στη Θεσσαλονίκη σε 1,385 ευρώ το λίτρο.
Το μπρεντ σταθερά κάτω από 80 δολάρια
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το μπρεντ, ένας από τους βασικούς παράγοντες στην καθοδική πορεία που παρατηρείται στις τιμές στα καύσιμα κίνησης, διαμορφώνεται, σταθερά, από τα τέλη Αυγούστου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Τις τελευταίες ημέρες κινείται περί τα 74-75 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 10/9 είχε φτάσει κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι. Και αυτά, ενώ το τελευταίο 10ήμερο τον Σεπτέμβριο του 2023 το κόστος του μπρεντ ήταν στα επίπεδα των 94-95 δολαρίων το βαρέλι.
Ειδήσεις σήμερα
Μαρινέλλα: Ωρες αγωνίας και κύμα συμπαράστασης
Συντάξεις Νοεμβρίου: Αυτές τις ημερομηνίες θα δουν χρήματα οι δικαιούχοι
«Τέλος» τα σχολεία για σήμερα: Τι έχει συμβεί
Επαθαν ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ – Αγρια κόντρα Ανδρουλάκη – Δούκα για υπόγειο πόλεμο στα social media
Νέα Δημοκρατία: Οι εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι δείπνοι ειρήνης