Ειδικότερα όσον αφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού», το περιεχόμενό του θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση. Εκεί θα φανεί, πρακτικά, αν θα αλλάξει ή αν θα παραμείνει ως έχει. Οπως έχει γράψει ο «Ε.Τ.», από συζητήσεις στελεχών του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), με την αγορά θα εξεταστούν ενδεχόμενες προσθαφαιρέσεις. Πηγές με γνώση του αντικειμένου εκτιμούν, πάντως, πως το περιεχόμενο του «καλαθιού» δεν θα φτάσει σε επίπεδα κάτω των 60 αγαθών που έχει σήμερα.
Αισχροκέρδεια
Σε σχέση με την έτερη διάταξη για το πλαφόν, μέσω αυτής «επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων που προέρχεται από την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, στην περίοδο της γεωπολιτικής κρίσης που έχει προκληθεί από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επικράτεια της Ουκρανίας, καθώς και των προϊόντων των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή». Ο περιορισμός της αθέμιτης κερδοφορίας επιδιώκεται μέσω του προσδιορισμού ανώτατου ύψους περιθωρίου μικτού κέρδους, το οποίο δεν θα υπερβαίνει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, το μικτό περιθώριο κέρδους της εκάστοτε επιχείρησης πριν από την 1η Ιανουαρίου 2022, σημειώνεται στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης.
Σε περίπτωση παράβασης των παραπάνω και αναλόγως της βαρύτητας αυτής, επιβάλλονται σωρευτικά ή διαζευκτικά οι εξής κυρώσεις: α) σύσταση, με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον, β) πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ.
Προστασία
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Δυναμώνουμε το τείχος προστασίας για την ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Παρατείνουμε μέχρι το τέλος του 2023 δύο σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν.Δ.: το “Καλάθι του Νοικοκυριού”, που έφερε απτά αποτελέσματα, και την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, σε σημαντικά για το καλάθι της ελληνικής οικογένειας προϊόντα. Επιπλέον, για πρώτη φορά, εντάσσουμε στη σχετική διάταξη και τα σχολικά είδη, διευρύνοντας την κάλυψη ιδιαιτέρως σημαντικών αναγκών για τις οικογένειες».
Σημειώνεται πως οι παραπάνω δύο διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».