Η εγγραφή τους στο νέο Ταμείο δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική. Ομως, η αλλαγή του φορέα γίνεται μόνο μία φορά και δεν δύναται να ανακληθεί.
Εφόσον οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τη μετάβαση, τότε για το υπόλοιπο του εργασιακού και του ασφαλιστικού τους βίου θα υπάγονται στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΤΕΚΑ, αντί για του ΕΦΚΑ.
Το ΤΕΚΑ άρχισε να λειτουργεί από το 2022 και έχουν ενταχθεί 150.000 νέοι που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά με την ανάληψη της (πρώτης) εργασίας τους μέσα στο 2022.
Από το 1987 και μετά
Από το 2023 και κάθε χρόνο θα εντάσσονται όσοι συμπληρώνουν την ηλικία έως 35 ετών με αίτησή τους. Εν προκειμένω, το 2023 μπορούν να εγγραφούν όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1987 και μετά. Το 2024 θα μπορούν να ενταχθούν όσοι γεννήθηκαν από 1/1/1988 και μετά κ.ο.κ., ώστε κάθε χρόνο να μπαίνουν όσοι είναι έως 35 ετών.
Από τον Μάρτιο του 2023, θα παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ και σε ασφαλισμένους που απασχολούνται σε κλάδους όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί κ.ά.). Το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ σε αυτήν την περίπτωση διατηρείται μέχρι τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους.
Για τη σύνταξη από το ΤΕΚΑ απαιτείται κατ’ ελάχιστον 15ετής ασφάλιση.
Το Ταμείο προβλέπεται να χορηγεί και κατώτατη επικουρική σύνταξη για τις περιπτώσεις που δεν συμπληρώνονται τα 15 έτη ασφάλισης, όπως για παράδειγμα επικουρική χηρείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος. Το ποσό της κατώτατης σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές 15ετίας που αντιστοιχούν στον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Η πρώτη κατώτατη σύνταξη εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 80 ευρώ.
Οσοι μεταφερθούν στο ΤΕΚΑ δεν χάνουν τα δικαιώματα ασφάλισης που έχουν κατοχυρώσει στο προηγούμενο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, καθώς στο τέλος της διαδρομής τους ο χρόνος στο παλαιό επικουρικό ταμείο θα υπολογιστεί αυτόνομα και θα βγει το όποιο ποσό σύνταξης. Με την εγγραφή τους στο νέο Ταμείο ο χρόνος ασφάλισης ξεκινά από το μηδέν. Η βασική διαφορά του παλαιού με το νέο είναι ότι στο ΤΕΚΑ ο κάθε ασφαλισμένος έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του, όπως ένας ατομικός κουμπαράς. Επειδή το ΤΕΚΑ λειτουργεί με κεφαλαιοποιητικό σύστημα οι εισφορές μπορούν να επενδύονται είτε σε ομόλογα και μακροχρόνιες καταθέσεις είτε σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, όπως συμβαίνει με πολλά Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Οι επενδυτικές επιλογές θα είναι διαθέσιμες από το 2025 και οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν πού και πώς θέλουν να αξιοποιήσουν τις εισφορές τους. Η σύνταξη θα είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογη με το είδος και τη διάρκεια της επένδυσης. Με βάση τις μελέτες του υπουργείου Εργασίας, το ΤΕΚΑ θα δίνει υψηλότερες επικουρικές απ’ ό,τι το σημερινό σύστημα, ακόμη και αν οι ασφαλισμένοι επιλέξουν τοποθετήσεις μηδενικού ρίσκου, όπως τα κρατικά ομόλογα και οι καταθέσεις.
ΑΣΕΠ: Λήγει η προθεσμία για τις προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Το ΤΕΚΑ θα έχει και κρατική εγγύηση σύνταξης, ώστε, ακόμη και αν οι επενδύσεις πέσουν έξω, οι ασφαλισμένοι να πάρουν τα χρήματα των εισφορών τους συν τον πληθωρισμό.
Η διαδικασία μετάβασης στο ΤΕΚΑ
Οι αιτήσεις για τους 35άρηδες στο ΤΕΚΑ υποβάλλονται στη διεύθυνση be.teka.gov.gr.
Η διαδικασία είναι απλή. Για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, οι μισθωτοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο οποίος είναι διαθέσιμος από τις οικονομικές υπηρεσίες του φορέα απασχόλησής τους.
Επιπλέον, πρέπει να μεριμνούν για την ενημέρωση του εργοδότη σχετικά με την αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης.
Αντίστοιχα, οι μη μισθωτοί με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης πρέπει να γνωρίζουν τον ΚΑΔ (Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας) τους, όπως έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Επιπλέον, θα λαμβάνουν εφεξής διακριτό ειδοποιητήριο για την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΤΕΚΑ.
Σε περίπτωση άσκησης παράλληλης δραστηριότητας, αρκούν η δήλωση της μισθωτής δραστηριότητας και ο ΑΜΕ.
Με την οριστική υποβολή της σχετικής αίτησης, οι εργοδότες ενημερώνονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν δηλώσει στο Μητρώο Εργοδοτών. Η ενεργοποίηση της αλλαγής φορέα πραγματοποιείται τον μεθεπόμενο της αίτησης μήνα, ώστε να παρέχεται επαρκής χρόνος στους εργοδότες να αποτυπώσουν την αλλαγή ασφάλισης στην καρτέλα του εργαζομένου και να ξεκινήσουν την υποβολή διακριτής ΑΠΔ ΤΕΚΑ.
Κωστής Χατζηδάκης: «Στον ατομικό λογαριασμό…»
«Τα χρήματα των ασφαλισμένων που εντάσσονται στο ΤΕΚΑ δεν μπαίνουν σε έναν μεγάλο κορβανά που τα διαχειρίζεται το κράτος, αλλά στον ατομικό τους λογαριασμό, όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να βλέπει πώς εξελίσσονται οι αποταμιεύσεις του σε σχέση με την επικουρική του σύνταξη», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.