Ολες οι διαδικασίες θα γίνονται στο εξής ηλεκτρονικά και θα απαιτείται μια και μόνον επίσκεψή τους στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας κατά την ημέρα της εξέτασής τους από τις επιτροπές γιατρών.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις όμως έχουν και νέες προθεσμίες που θα πρέπει να τις προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι για να μη στερηθούν προσωρινά κάποια παροχή που δικαιούνται.
Οι αιτήσεις για πιστοποίηση αναπηρίας και λήψη παροχών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ekepa.epan.gov.gr και μέσω του gov.gr
Τα είδη αιτήσεων που είναι διαθέσιμα, από 16/9/2022 αφορούν στην αρχική αίτηση πιστοποίησης, στην αίτηση παράτασης πιστοποίησης μέσα στο τελευταίο 4μηνο πριν τη λήξη της, στην αίτηση αναθεώρησης η οποία υποβάλλεται οποτεδήποτε για διορθώσεις τυπικών στοιχειών και όχι για επανεξέταση της πιστοποίησης και στην αίτηση επιδείνωσης ή προσθήκης νέας πάθησης. Προσοχή: Για τη διαδικασία προσφυγής κατά της πρωτοβάθμιας πιστοποίησης, οι πολίτες θα συνεχίζουν να απευθύνονται στις Γραμματείες ΚΕΠΑ, όπως έπρατταν μέχρι σήμερα. Σύντομα και αυτή η υπηρεσία θα παρέχεται ηλεκτρονικά. Eνημέρωση σχετικά με τις αιτήσεις στα ψηφιακά ΚΕΠΑ δίδεται και μέσω του Ενιαίου Αριθμού Εξυπηρέτησης 1555.
Οι βασικότερες αλλαγές που έρχονται στις αιτήσεις για τις παροχές λόγω αναπηρίας συνοψίζονται στα εξής:
- Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά από 16/9/2022 και μετά την αρχική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας από ΚΕΠΑ εισέρχονται στην νέα υπηρεσία με χρήση κωδικών taxisnet. Μετά την υποβολή της αίτησης ανοίγει το ηλεκτρονικό σύστημα κατάρτισης του Ιατρικού Εισηγητικού Φακέλου. Ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στους ιατρούς επιλογής του, οι οποίοι θα συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τον ιατρικό εισηγητικό φάκελο. Ωστόσο, κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του νέου συστήματος, τυχόν ιατρικά δικαιολογητικά που δεν δύνανται να αναρτηθούν ψηφιακά στην πλατφόρμα του ιατρικού εισηγητικού φακέλου, θα μπορούν να προσκομίζονται από τον ασθενή, σε πρωτότυπη μορφή, στην υγειονομική επιτροπή κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.
- Από 16/09/2022 η αίτηση για σύνταξη αναπηρίας στον ΕΦΚΑ πρέπει να συνοδεύεται και με τη Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας που δίδεται μετά την εξέταση από το ΚΕΠΑ. Αν η αίτηση για σύνταξη υποβληθεί εντός 4 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της Πιστοποίησης, τότε, ως ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για πιστοποίηση αναπηρίας. Συνεπώς, πρώτα θα γίνεται η αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας και εντός 4 μηνών αφού την παραλάβουν οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κάνουν την αίτηση για αναπηρική σύνταξη. Το ίδιο ισχύει και για την αίτηση αναπηρικού επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ, αλλά και για οποιαδήποτε αίτηση για κοινωνική παροχή, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και τέλη ταξινόμησης. Πρώτα η γνωστοποίηση του αποτελέσματος για την πιστοποίηση αναπηρίας και στη συνέχεια -εντός 4 μηνών- αίτηση για σύνταξη, επίδομα ή φοροαπαλλαγή.
Προσοχή: Οσοι μέχρι και τις 15.09.2022 είχαν υποβάλει κάποια από τις παραπάνω αιτήσεις για την οποία απαιτείται ως δικαιολογητικό η πιστοποίηση της αναπηρίας από το ΚΕΠΑ, δεν απαιτείται να κάνουν νέα αίτηση, αλλά θα πρέπει να προσκομίσουν τον Ιατρικό Φάκελο στο ΚΕΠΑ, εφόσον τους ζητηθεί.
- Οι αιτήσεις για παράταση της πιστοποίησης και των προνοιακών επιδομάτων λόγω αναπηρίας ως 6 μήνες θα πρέπει να υποβληθούν στα ΚΕΠΑ ηλεκτρονικά, μέσα στο τελευταίο τετράμηνο πριν τη λήξη της πιστοποίησης αναπηρίας. Με την αίτηση αυτόματα η παροχή παρατείνεται μέχρι 6 μήνες από τη λήξη της αν δεν μεσολαβήσει η επανεξέταση από ΚΕΠΑ. Προσοχή: αν περέλθει το τελευταίο τετράμηνο χωρίς αίτηση παράτασης θα πρέπει να υποβληθεί αρχική αίτηση για πιστοποίηση αναπηρίας (που σημαίνει εκ νέου ιατρικές γνωματεύσεις) και δεν θα χορηγείται επίδομα μέχρι να εκδοθεί η απόφαση από τα ΚΕΠΑ.
Ειδικά για προνοιακά επιδόματα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ που πρόκειται να λήξουν, οι ανάπηροι θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για επανεξέτασή τους από το ΚΕΠΑ και ακολούθως σχετική αίτηση παράτασης καταβολής της παροχής που λαμβάνουν στα Κέντρα Κοινότητας.