Οπως προκύπτει από τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δόθηκε παράταση, και συγκεκριμένα έως τις 31.7.2023, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2022, που οριζόταν έως τώρα, προκειμένου οι πολίτες στο ενδιάμεσο διάστημα να δηλώσουν τις περιουσίες τους και να αποφύγουν τις χρηματικές ποινές που θα κυμαίνονται από 300 – 2.000 ευρώ.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας δίνεται οριζόντια 7μηνη παράταση στη δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης χωρίς την επιβολή προστίμων. Ετσι, η διάταξη ουσιαστικά παρατείνει την προθεσμία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης ανά περιοχή της χώρας, τις δηλώσεις για τα εμπράγματα δικαιώματά τους.
«Ανάσα»
Η πρόβλεψη -όπως επισημαίνεται στην έκθεση των συνεπειών της ρύθμισης- επιδιώκει να απαλλάξει τους πολίτες της χώρας από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για 7 επιπλέον μήνες, ώστε να μπορέσουν, έστω εκπρόθεσμα, να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους χρονικούς όσο και τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα 2 έτη.
Παράλληλα, το σκεπτικό πίσω από την παράταση της ενεργοποίησης των κλιμακωτών προστίμων συνδέεται και με την παράταση που δόθηκε για τις πρώτες εγγραφές. Σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο χωρίς προβλήματα και χωρίς οι πολίτες να επιβαρυνθούν, δόθηκε μία ακόμη περίοδος χάριτος, η οποία όμως θα είναι η τελευταία, επισημαίνουν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο».
Ποινές
Στο διαδικαστικό κομμάτι, όταν τα κλιμακωτά πρόστιμα τεθούν σε εφαρμογή, το ανώτατο ποσό που θα επιβάλλεται είναι 2.000 ευρώ, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ. Το ποσό που τελικά θα καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά και το χρόνο καθυστέρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν ασυνεπείς μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής θα πηγαίνουν στην εφορία.
Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην πράξη διαπιστώθηκε δυσκολία να βρεθούν οι αντικειμενικές αξίες και για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τελικά ο αλγόριθμος θα συνδέει τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση υποβολής της αίτησης.
Με τα νέα δεδομένα, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023 να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης χωρίς να καταβάλουν κάποιο πρόστιμο. Ωστόσο, μέχρι τότε δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους (αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή), ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
10 χρηστικές συμβουλές για δικαιολογητικά, διαδικασία και κληρονόμους
Γράφει η αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή
1 Τι πρέπει να κάνουν όσοι πολίτες δεν συνέλεξαν ακόμα όλα τα δικαιολογητικά;
Θα πρέπει να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής και να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:
* το έντυπο της δήλωσής τους με την πρώτη σελίδα συμπληρωμένη πλήρως, με τον αριθμό των δικαιωμάτων που θα δηλωθούν,
* φωτοαντίγραφο ταυτότητας δικαιούχου,
* φωτοαντίγραφο αποδεικτικού ΑΦΜ δικαιούχου
2 Μπορώ να κάνω τη δήλωσή μου ηλεκτρονικά ή έκλεισε το σύστημα;
Ναι, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης δήλωσής στο site του κτηματολογίου: www.ktimatologio.gr
3 Ποια άλλα εργαλεία προσφέρει το Κτηματολόγιο στους πολίτες για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους;
Προς διευκόλυνσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν:
*Να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό κ.λπ.
*Να χρησιμοποιήσουν δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
*Να πληρώσουν το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
*Να καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.
4 Είμαι άτομο μεγάλης ηλικίας και δεν μπορώ να πάω στο γραφείο κτηματογράφησης, ούτε ξέρω να κάνω ηλεκτρονική δήλωση. Πώς μπορώ να εξυπηρετηθώ;
Για την αποφυγή πολύωρης αναμονής στο γραφείο κτηματογράφησης και την πιστοποίηση της έγκαιρης προσέλευσής σας, ώστε να αποφύγετε στο μέλλον να πληρώσετε πρόστιμο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματία μηχανικό, που γνωρίζει τη σχετική διαδικασία συμπλήρωσης δηλώσεων ιδιοκτησίας. Αυτός θα εντοπίσει κατ’ αρχάς το ακίνητό σας, θα συμπληρώσει τα στοιχεία σας και θα καταθέσει τη δήλωσή σας στο γραφείο κτηματογράφησης.
5 Δεν πρόλαβα να κάνω την αποδοχή κληρονομιάς. Μπορώ να δηλώσω το ακίνητο;
Οσοι ιδιοκτήτες έχουν αποκτήσει με κληρονομιά ακίνητα για τα οποία δεν έχουν συντάξει και μεταγράψει πράξη αποδοχής κληρονομιάς οι ίδιοι ή οι γονείς τους μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση στο Κτηματολόγιο συνυποβάλλοντας τα έγγραφα με τα οποία στοιχειοθετείται το κληρονομικό τους δικαίωμα, ακόμη και πριν από τη σύνταξη της πράξης αποδοχής κληρονομιάς.
6 Τι δικαιολογητικά χρειάζονται όταν δεν έχω κάνει αποδοχή κληρονομιάς;
Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά:
*Ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης, τίτλος κτήσης του αποβιώσαντος, εφόσον υφίσταται.
*Επίσης: α) στην περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης ή β) στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη, πιστοποιητικά περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
7 Πώς γίνεται η δήλωση δικαιώματος με αιτία κτήσης χρησικτησία;
Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή, αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Επομένως θα πρέπει να καταθέσετε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είστε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου συνεχόμενα τουλάχιστον για μια εικοσαετία. Το βασικό έγγραφο που συνήθως καταθέτουμε είναι η ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων, καθώς και το Ε9 (δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην εφορία) του ιδιοκτήτη. Συμπληρωματικά καταθέτουμε και όποιο άλλο έγγραφο διαθέτουμε. Για την περίπτωση του σπιτιού θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η οικοδομική άδεια, η νομιμοποίηση με το Νόμο Τρίτση, η βεβαίωση κοινοτάρχη ότι το σπίτι υπάρχει προ του 1955, ο λογαριασμός ΔΕΗ ή νερού, ενοικιαστήριο, ένα παλιό τοπογραφικό κ.λπ. Στην περίπτωση των αγροτεμαχίων, που είναι και η πιο συνηθισμένη, όταν στερούμαστε συμβολαίων και δεν έχουμε κάποιο έγγραφο, καταθέτουμε, μαζί με την ένορκη βεβαίωση, μισθωτήρια που αποδεικνύουν την καλλιέργεια από τρίτο πρόσωπο, συμβόλαια γειτόνων που αναφέρουν ότι συνορεύουν με την ιδιοκτησία μας, δηλώσεις στο ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων από τους όμορους ιδιοκτήτες κ.λπ.
8 Τι γίνεται όταν δεν έχω την ένορκη βεβαίωση για χρησικτησία;
Σε ό,τι αφορά τις ένορκες βεβαιώσεις, η όποια καθυστέρηση της σύνταξής τους, λόγω φόρτου των αρμόδιων Αρχών, δεν αποτελεί λόγο μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας. Οι δικαιούχοι μπορούν, αφού δεσμευτούν με υπεύθυνη δήλωση κατά την υποβολή της δήλωσής τους, να προσκομίζουν τις βεβαιώσεις αυτές αμέσως μόλις συνταχθούν.
9 Εχω το συμβόλαιο αλλά δεν προλαβαίνω να κάνω τοπογραφικό. Γίνεται να το προσκομίσω αργότερα;
Οι πολίτες που δεν διαθέτουν τοπογραφικό και δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα ακίνητά τους με την ηλεκτρονική υπηρεσία θέασης των υποβάθρων του Κτηματολογίου μπορούν, εφόσον γνωρίζουν οι ίδιοι τη θέση και τα όρια του ακινήτου τους στο ύπαιθρο ή με τη βοήθεια κάποιου που τα γνωρίζει, με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής εντοπισμού ακινήτου μέσω «έξυπνου» κινητού, να αποκτήσουν αρχείο εντοπισμού, το οποίο θα συνυποβάλουν με τη δήλωσή τους. Σε περίπτωση που οι πολίτες προτίθενται να υποβάλουν τοπογραφικό διάγραμμα αλλά καθυστερεί η σύνταξή του, μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους, δεσμευόμενοι όμως με υπεύθυνη δήλωση για την υποβολή του τοπογραφικού αμέσως μόλις αυτό συνταχθεί, ώστε η δήλωσή τους να τύχει επεξεργασίας.
10 Εχει γίνει προανάρτηση στην περιοχή μου. Μπορώ και τώρα να κάνω δήλωση χωρίς πρόστιμο;
Ναι. Για όλες τις περιοχές, ακόμα κι αν έχει γίνει προανάρτηση, μπορούν οι ιδιοκτήτες, αφού συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη σωστή δήλωση της περιουσίας τους, να προσέλθουν στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και να καταθέσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους, πληρώνοντας μόνο το ανάλογο παράβολο.
Ειδήσεις σήμερα