Η πτωτική πορεία που ακολουθεί η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης τον τελευταίο μήνα, και βρίσκεται σήμερα στα 1,86 ευρώ κατά μέσο όρο, αναμένεται να συνεχιστεί σε βάθος εβδομάδας. Το, δε, πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε να πωλείται κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα (από 1,39 ευρώ που ήταν στην αρχή της χειμερινής περιόδου).
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η μέση τιμή τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου της απλής αμόλυβδης κινήθηκε στα 1,797 ευρώ το λίτρο στην Αττική, 1,802 ευρώ το λίτρο στη Θεσσαλονίκη, 1,850 ευρώ το λίτρο στην Αχαΐα, ενώ πάνω από το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο παραμένει στα Δωδεκάνησα (2,025 ευρώ το λίτρο), στην Κεφαλλονιά (2,027 ευρώ το λίτρο) και στις Κυκλάδες (2,208 ευρώ το λίτρο).
Την εκτίμηση ότι οι τιμές της βενζίνης θα διατηρηθούν σε ορίζοντα εβδομάδας στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στον «Ε.Τ.». Παράλληλα, έκανε λόγο για ελαφρώς ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου (τόσο του κίνησης όσο και του θέρμανσης), επίσης σε βάθος εβδομάδας.
Η κατανάλωση της απλής αμόλυβδης τον Νοέμβριο του 2022 (εκτιμήσεις) είχε αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Για την ακρίβεια, διαμορφώθηκε στο -4%, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ήταν στα ίδια επίπεδα περίπου με πέρυσι (+1%). Φορείς της αγοράς ανέφεραν στον «Ε.Τ.» πως οι χαμηλές καταναλώσεις είναι απόρροια των τιμών στα καύσιμα και της γενικότερης ακρίβειας, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων, και πως ελπίζουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, με τη φυγή των εκδρομέων, να αυξηθούν οι καταναλώσεις στα καύσιμα κίνησης.
Σε σχέση με την κατανάλωση, ο κ. Ασμάτογλου επεσήμανε πως παρατηρείται ύφεση της τάξεως του -35% στο πετρέλαιο κίνησης, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, ενώ, προσθέτοντας πως το αντίστοιχο ποσοστό στη βενζίνη είναι -15%, απέδωσε αυτή την εξέλιξη -κατά κύριο λόγο- στην πτώση της κατανάλωσης τις Κυριακές.
Στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο πανελλήνιος μέσος όρος είναι 1,12 ευρώ το λίτρο, τιμή χαμηλότερη από αυτήν που είχε κατά την εκκίνηση της διάθεσής του το περασμένο έτος (στα μέσα Οκτωβρίου 2021). Τότε, η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε από το 1,16 ευρώ το λίτρο, βέβαια δεν υπήρχε κρατική επιδότηση και έκπτωση από τα διυλιστήρια.
Στην Αττική, το μέσο κόστος (12/12) έφτασε για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,082 ευρώ το λίτρο, στη Θεσσαλονίκη 1,092 ευρώ το λίτρο, στην Αχαΐα 1,115 ευρώ το λίτρο. Οι ακριβότερες τιμές (από 1,20 ευρώ το λίτρο και πάνω) καταγράφηκαν σε: Κυκλάδες (1,311 ευρώ το λίτρο), Λασίθι (1,244 ευρώ το λίτρο), Κεφαλλονιά (1,241 ευρώ το λίτρο), Δωδεκάνησα (1,227 ευρώ το λίτρο), Σάμο (1,216 ευρώ το λίτρο), Κέρκυρα (1,204 ευρώ το λίτρο) και Φωκίδα (1,200 ευρώ το λίτρο).
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Οσον αφορά στην κατανάλωση, ο Νοέμβριος (πρώτες εκτιμήσεις) ήταν ένας πολύ καλός μήνας, καθώς ανήλθε στο +60% περίπου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Εξέλιξη που αποδίδεται, από στελέχη της αγοράς, στην τιμή, στις προσφορές και στο γεγονός ότι ο καιρός ήταν σε γενικές γραμμές καλός, οπότε οι καταναλωτές δεν έκαψαν ιδιαίτερα πετρέλαιο και φρόντισαν να αγοράσουν για να έχουν απόθεμα. Οι παραγγελίες συνεχίζονται τον Δεκέμβριο, αλλά προς το παρόν είναι λίγες και μικρών ποσοτήτων, ως επί το πλείστον.
Σημειώνεται πως τα διυλιστήρια ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου πως θα συνεχίσουν την έκπτωση προς τις εταιρίες εμπορίας μέχρι τέλος του έτους. Δεν είναι η ίδια έκπτωση, ωστόσο με την αρχική (από 7,5 λεπτά με ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 3,75 λεπτά με ΦΠΑ πλέον. Παράγοντες της αγοράς, πάντως, εκτιμούν πως αυτή η έκπτωση δεν θα συνεχιστεί με το νέο έτος.
Υπενθυμίζεται πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης συγκρατείται και από την κρατική επιδότηση στην αντλία (25 λεπτά το λίτρο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, από 14.10.2022 έως 31.12.2022).
Καύσιμα: Κάτω από τα 80 δολάρια το μπρεντ
Αναφορικά με τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών, τις τελευταίες ημέρες το μπρεντ (από 6.12.2022) διαμορφώνεται κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. Στις 8-9/12 ήταν στα επίπεδα των 76 δολαρίων, ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν αυξήθηκε και διαμορφώθηκε πάνω από τα 78 δολάρια. Βέβαια, στη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων καταλυτικό ρόλο έχουν και άλλοι παράγοντες, πέραν δηλαδή του μπρεντ, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πρόκειται για χρηματιστηριακά προϊόντα, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου κ.λπ.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Αυτές είναι οι βαλίτσες που μετέφεραν τα χρήματα – Νέες φωτογραφίες
Διαγραφή χρεών προς την εφορία: Ποιους αφορά και ποιες οι προϋποθέσεις
H Αίγυπτος «έσβησε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Χαράζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ με τη Λιβύη