Μέχρι στιγμής οι χορηγήσεις παραμένουν πρακτικά «παγωμένες» ή με μικρή αύξηση εκροής νέων δανείων μόνο για τους πλέον κερδοφόρους κλάδους της οικονομίας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 2,7% τον Μάιο, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, που είναι ρυθμός σαφώς κατώτερος των προσδοκιών για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης για το σύνολο του χρόνου τουλάχιστον κατά 4%.
Ιδιωτικός τομέας
Τα καθαρά νέα δάνεια σε μηνιαία βάση προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετικής ροής κατά 66 εκατ. ευρώ τον Μάιο έναντι αρνητικής καθαρής ροής 789 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, κάτι που σίγουρα δεν προμηνύει αύξηση 6 δισ. ευρώ στα νέα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα για το σύνολο του χρόνου. Τούτο δε, τη στιγμή που ο ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) πιέζει για αυστηροποίηση των πιστοδοτικών κριτηρίων λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας, με απώτερο στόχο να μην υπάρξουν νέα «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς.
Την ίδια ώρα όμως οι εμπορικές τράπεζες γνωρίζουν ότι για να συνεχίσουν να βελτιώνουν την κερδοφορία τους -πέρα από τις υψηλές προμήθειες που παράγουν των 1/3 των εσόδων τους- θα πρέπει, ύστερα από χρόνια, να λειτουργήσουν ως χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και να προωθήσουν τις χορηγήσεις τους. Περιμένουν όμως το έναυσμα της ΕΚΤ για να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προσθέτοντας στη μείωση της Κεντρικής Τράπεζας ένα Premium για να κάνουν πιο δελεαστική τη δική τους χρηματοδότηση. Ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι μέρος της οριακής αύξησης των νέων δανείων οφείλεται και στο γεγονός ότι οι καταναλωτές και κυρίως οι επιχειρήσεις περιμένουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων και κυρίως την προσαρμογή των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών πριν προχωρήσουν σε κάποια επένδυση με δάνεια από ελληνική τράπεζα.
Αν πάντως οι τράπεζες αποφασίσουν να περιμένουν την επόμενη χρονιά με στόχο να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, είναι αυτονόητο ότι μέρος των ιδιωτικών επενδύσεων θα αναβληθεί για το 2025. Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, κάτι τέτοιο θα αναβάλει και την όποια προσπάθεια μείωσης των προμηθειών που χρεώνουν στις συναλλαγές των πελατών τους.
Απόφαση
Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ, έχοντας κάνει την πρώτη συγκρατημένη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούνιο, πήρε απόφαση να μεταφέρει την επόμενη μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο και μετά, αφού τώρα μια νέα μείωση κρίθηκε πρόωρη.
Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί με συγκρατημένη αισιοδοξία την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, προσπαθώντας να καθορίσει τη στρατηγική της για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων. Μετά τις διαβεβαιώσεις από τις επιχειρήσεις ότι οι αυξήσεις στους μισθούς υποχωρούν, η ανησυχία έχει στραφεί στον αυξανόμενο πληθωρισμό των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, εκτός από την οριακή μείωση του μέσου πληθωρισμού τον Ιούνιο στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο, ο κλάδος των υπηρεσιών εντοπίστηκε να καταγράφει τον Ιούνιο αύξηση 5%, από 4% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι αντιρρήσεις που έφερναν οι σκληροί της ΕΚΤ αλλά και οι επιφυλάξεις που υπήρχαν στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. έγιναν αφορμή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής να λήξει χωρίς απόφαση για νέα μείωση επιτοκίων.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Μέχρι πότε η πληρωμή τους - Τι ισχύει με τα πρόστιμα
Ωστόσο, οι προβλέψεις τόσο των αναλυτών της αγοράς όσο και ενός μεγάλου αριθμού μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων, μειώνοντας συνολικά τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,75%, με προοπτική μεγαλύτερης μείωσης τον επόμενο χρόνο.
Εκτίμηση
Το πιο πιθανό σενάριο σήμερα είναι η ΕΚΤ να προχωρήσει σε άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και μία κοντά στο τέλος του χρόνου, χωρίς όμως να υπάρχει σκέψη η κάθε μία από αυτές να ξεπερνά το 0,25%.
Θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη η ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου να κάνει μια πιο τολμηρή κίνηση, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 0,5%, εκτός και αν τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν επιτάχυνση της μείωσης των τιμών.
Το ερώτημα που προκύπτει για την Ελλάδα είναι αν οι ελληνικές τράπεζες θα πάνε κόντρα στο ρεύμα και με τη δεύτερη μείωση επιτοκίων, που θα γίνει το φθινόπωρο, θα αυξήσουν τη μείωση από 0,25% σε 0,5%, για να προχωρήσουν σε επιθετική προώθηση των δανείων αναμένοντας κέρδος από τα υψηλά ακόμη επιτόκια, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ θα υποχωρήσουν.
Συγκρατημένη η Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιμένει ότι μία νέα μείωση επιτοκίων θα πρέπει να στηριχτεί σε στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι η κάθοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι σταθερή (τον Ιούνιο μειώθηκε οριακά στο 2,4% από 2,5% τον Μάιο).
Πρόσφατα, από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, η Λαγκάρντ μίλησε για κατάσταση υψίστης ετοιμότητας: «Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς και ότι τα δεδομένα που λαμβάνουμε για τους μισθούς, τα κέρδη, τη δραστηριότητα ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι βρισκόμαστε σε πορεία να κερδίσουμε τον αγώνα».
Σε όσους ερίζουν περί της επίπτωσης των υψηλών επιτοκίων στην αναιμική ανάκαμψη της ευρωζώνης, η οποία θα παραμείνει κάτω από 1% και για το 2024, η Κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «πλέον το Ταμείο Ανάκαμψης, που εφαρμόζουν όλα τα μέλη της Ε.Ε., έχει αρχίσει να δημιουργεί αναπτυξιακή δυναμική για την Ευρώπη».
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός στη Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για τα ευρήματα στα λύματα
F-35: Οι επόμενες κινήσεις μετά την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ
Φρίκη στην Ηλεία: 15χρονη κατήγγειλε βιασμό από 29χρονο συγγενή της
C-130 έπεσε σε κολόνα στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς
Θεσσαλία-πανώλη: Κλείνουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή τα σφαγεία
Τραγωδία στην Κέρκυρα: Ένας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες από τη σύγκρουση λεωφορείου με νταλίκα
Καιρός-Καλλιάνος: Που το βρήκατε το νέο κύμα καύσωνα;
Πανικός στη Μύκονο: Κύματα πλοίου τραυμάτισαν λουόμενους και εκτόξευσαν ξαπλώστρες