Προς το παρόν, επειδή έχει ήδη προχωρήσει η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και τα έσοδα από την εφαρμογή του συστήματος αυτού έχουν ήδη προϋπολογιστεί, η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε κάποια διορθωτική παρέμβαση που να μειώνει τα πρόσθετα ποσά φόρων τα οποία προκύπτουν από τα τεκμήρια αυτά.
Από κει και πέρα όμως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΑLPHA, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, είναι πιθανό να γίνουν ορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα αυτό, ώστε να αρθούν οι αδικίες που θα εντοπιστούν φέτος στο πρώτο έτος εφαρμογής του και να περιοριστούν οι εύλογες αντιδράσεις των θιγόμενων ελεύθερων επαγγελματιών και λοιπών αυτοαπασχολουμένων.
Ημερομηνία… λήξης
Επίσης, με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, το σύστημα αυτό δεν θα διατηρηθεί σε ισχύ για πολλά έτη, αλλά, μεσομακροπρόθεσμα, θα καταργηθεί, καθώς εν τω μεταξύ η Φορολογική Διοίκηση θα έχει εξοπλιστεί πλήρως με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, οπότε πλέον το σύστημα αυτό θα είναι άχρηστο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι έως το τέλος της τετραετίας, το 2027, το σύστημα αυτό να έχει καταργηθεί.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς χθες στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA για το θέμα της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δήλωσε μεν ότι δεν προτίθεται να το αλλάξει, πρόσθεσε όμως ότι «μπορούν να υπάρξουν σημειακές διορθώσεις για να αντιμετωπιστούν κατάφωρες αδικίες» που μπορεί να διαπιστωθούν από την εφαρμογή του συστήματος φέτος. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, από πότε θα εφαρμοστούν οι διορθώσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα η εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, υπεραμύνθηκε αρχικά της απόφασης της κυβέρνησης να νομοθετήσει το σύστημα αυτό.
Προς κατάργηση
Στη συνέχεια όμως, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στα τεκμήρια, τόνισε αρχικά ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο και βρισκόμαστε τώρα στη μέση της διαδικασίας. Στη συνέχεια άφησε ορθάνοικτο παράθυρο για διορθωτικές παρεμβάσεις, αλλά και μετέπειτα για οριστική κατάργηση του συστήματος, αναφέροντας ότι: «Η φορολογία δεν είναι κάτι στατικό, δεν υπάρχει σύστημα που θα ισχύει για δεκαετίες. Τα πράγματα εξελίσσονται, οι πρωτοβουλίες για ψηφιακές συναλλαγές προχωρούν και το σύστημα αυτό, όπως είχαμε πει, δεν θα μείνει για πάντα. Αλλά θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, όταν προχωρήσουν οι νέες τεχνολογίες και έχουμε πλήρη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, οπότε θα γίνεται μια πιο κοντινή στην πραγματικότητα αποτίμηση των εσόδων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή για κάποιους από αυτούς».
Στο… δόκανο
Ο υπουργός παρέθεσε και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περίπου το 50% των αυτοαπασχολουμένων που έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εμπίπτει στα τεκμήρια φορολόγησης, δηλαδή τα φορολογητέα εισοδήματά τους προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια σε επίπεδα υψηλότερα των δηλωθέντων και, άρα, πληρώνουν περισσότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός δείχνουν ότι από τις 75.166 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ατομικών επιχειρήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, οι 37.943 (50,48%) εμπίπτουν στα τεκμήρια και οι υπόλοιπες περιλαμβάνουν δηλωθέντα εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια φορολόγησης. Δηλαδή σχεδόν οι μισοί έχουν δηλώσει μόνοι τους εισοδήματα πάνω από τα τεκμήρια. «Να μην ξεχνάμε αυτήν την κατηγορία ελεύθερων επαγγελματιών», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Αμφισβητήσεις
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι «μέχρι στιγμής έχουμε 255 προθέσεις αμφισβήτησης και 24 ολοκληρωμένες διαδικασίες. Δηλαδή, αν μετρήσουμε τους επαγγελματίες που “πιάνει” το τεκμήριο, έχουμε προθέσεις αμφισβήτησης από το 0,6% των επαγγελματιών και ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις από το 0,6 τοις χιλίοις. Αν μετρήσουμε στο σύνολο των επαγγελματιών, οι ολοκληρωμένες αμφισβητήσεις αντιστοιχούν στο 0,3 τοις χιλίοις».