H ΗΛΕΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με περισσότερα από 20 χρόνια επιτυχούς πορείας. Η σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει επιτρέπει στην ΗΛΕΚΤΩΡ να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης της βιοαερίου και βιομάζας. Πιο συγκεκριμένα, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί τις μεγαλύτερες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης του εκλυόμενου βιοαερίου από ΧΥΤΑ στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία λειτουργεί 5 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περ. 34 MWe.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μία εκ των σημαντικότερων εταιρειών στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και παραγωγής εναλλακτικής πράσινης ενέργειας, λειτουργεί από το 2020 τον Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής από το Βιοαέριο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης. Ο Σταθμός, με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ 3,52 MW, αποτελείται από τρία υπερσύγχρονα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη καθώς και περιφερειακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Στα σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας του Σταθμού, έχει αποφευχθεί η έκλυση άνω των 25 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων βιοαερίου στην ατμόσφαιρα και έχουν παραχθεί περισσότερες από 52.000 MWh πράσινης ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τουλάχιστον 250.000 tn διοξειδίου του άνθρακα, βελτιώνοντας σημαντικά την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιφέρεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο (κύριο συστατικό του βιοαερίου) είναι οι δύο μεγαλύτεροι παράγοντες κλιματικής αλλαγής.
Παραγωγή βιοαερίου
Νέο στρατηγικό σχέδιο ΔΕΗ: Επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ, νέες υπηρεσίες και υψηλότερο μέρισμα
Τα απορρίμματα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπου διαστρώνονται κατάλληλα και επικαλύπτονται με χώμα, δημιουργώντας τις αναερόβιες συνθήκες για την παραγωγή του βιοαερίου. Η συλλογή του βιοαερίου πραγματοποιείται μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου οριζόντιων και κατακόρυφων αγωγών και κατευθύνεται στο τμήμα της εγκατάστασης όπου λαμβάνει χώρα η επεξεργασία του. Πιο συγκεκριμένα, απομακρύνεται η υγρασία που περιέχει σε δύο στάδια αφύγρανσης, ενώ καθαρίζεται από τυχόν ρύπους και φερτά σωματίδια διερχόμενο από κατάλληλα φίλτρα.
Στη συνέχεια, το εξευγενισμένο βιοαέριο τροφοδοτεί τους τρεις αεριοκινητήρες του Σταθμού, οι οποίοι είναι ουσιαστικά μηχανές εσωτερικής καύσης μεγάλης ισχύος – περίπου 1.600 άλογα ο καθένας. Ο κάθε κινητήρας περιστρέφει μία σύγχρονη γεννήτρια και έτσι, μετατρέπεται η μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια χαμηλής τάσης. Οι μετασχηματιστές ανυψώνουν την τάση στα 20.000 V (μέση τάση) και μέσω του υποσταθμού της εγκατάστασης και της αποκλειστικής διασυνδετικής γραμμής μήκους 19 χιλιομέτρων, η ηλεκτρική ενέργεια εγχέεται στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Λητής και κατευθύνεται σε τοπικούς και απομακρυσμένους καταναλωτές, καλύπτοντας την ενεργειακή ανάγκη 7.500 νοικοκυριών.
Ο Σταθμός της ΗΛΕΚΤΩΡ στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης λειτουργεί 24/7/365 επιτυγχάνοντας έως σήμερα υψηλούς συντελεστές διαθεσιμότητας και φορτίου, χάριν στον άρτιο επιστημονικό και τεχνικό σχεδιασμό του έργου καθώς και στην απροβλημάτιστη λειτουργία/συντήρηση της εγκατάστασης. Η τεχνογνωσία που έχει οικοδομηθεί εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια στις τρεις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου που λειτουργεί η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. (ΧΥΤΑ Λιοσίων-Φυλής στην Αθήνα, ΧΥΤΑ Ταγαράδων και ΧΥΤΑ Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη) είναι μοναδική στην Ελλάδα.
Η λειτουργία του Σταθμού βασίζεται στο καταρτισμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ενισχύοντας την τοπική απασχόληση και τις συνεργασίες με πλήθος συνεργατών και προμηθευτών στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα οφέλη αυτής της στρατηγικής επένδυσης είναι:
- Μείωση των βλαβερών εκπομπών μεθανίου
- Αύξηση μεριδίου ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας
- Ηλεκτρική ενέργεια σταθερής βάσης (baseload) και σταθερού φορτίου (σταθμός ελεγχόμενης παραγωγής)
- Ορθολογική λειτουργία και διαχείριση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης
- Νέες θέσεις εργασίας
Τέλος, η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. συνεχίζει να αναπτύσσει έργα πράσινης ενέργειας οδηγώντας έτσι την χώρα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2030 και του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.