Οι μεν παραγωγοί χαμηλώνουν τον πήχη για τις ποσότητες που θα παραγάγει η Ελλάδα, οι δε μεταποιητές δηλώνουν αισιόδοξοι βλέποντας αύξηση της εγχώριας παραγωγής από 43% έως και 57%.
«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι θα είναι μια μέτρια ελαιοκομική περίοδος. Η παρατεταμένη ζέστη και οι μεγάλοι αέρηδες θα έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε μια μέτρια παραγωγή ως μικρή και αυτό γιατί έχουμε μεγάλη μέχρι στιγμής πτώση του καρπού. Είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές μας προβλέψεις», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων-Πακίων Λακωνίας, Παναγιώτης Ντανάκας.
Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία από τους 750.000 στο 1,5 εκατ. τόνους, τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι του κλάδου αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους στο 1-1,1 εκατ. τόνους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, αν και αρχικά οι ελαιοπαραγωγοί ανέμεναν άνοδο της παραγωγής από τους 140.000 στους 200.000-220.000 τόνους, πλέον οι προβλέψεις τους δεν ξεπερνούν τους 160.000 τόνους.
«Η χρονιά ξεκίνησε ενθαρρυντικά όσον αφορά τις ποσότητες, ωστόσο το τέλος της ζέστης έπληξε την αναμενόμενη παραγωγή. Αρα οι τιμές παραγωγού εκτιμάμε ότι θα διατηρηθούν στα επίπεδα που είναι και σήμερα», σημειώνει ο διευθυντής της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μόσχος Κορασίδης.
Ελαιόλαδο: Στα 9 ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει η τιμή του [πίνακες]
Οσο πάντως επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι δύσκολα θα ανατραπεί η εικόνα για μια ακόμη κακή ελαιοκομική χρονιά.
Αντίθετη άποψη εκφράζουν στελέχη της μεταποίησης του ελαιολάδου, τα οποία μιλώντας στον «Ε.Τ.» δηλώνουν αισιόδοξα ότι η νέα ελαιοκομική περίοδος θα κλείσει με θετικό πρόσημο, προσεγγίζοντας τους 200.000 τόνους και ωθώντας προς τα κάτω τις τιμές, που σήμερα διαμορφώνονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στα 12-13 ευρώ το λίτρο. Θετικά στις τιμές εκτιμούν ότι θα επιδράσει και η σημαντική αύξηση της ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου.
«Με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής εκτιμούμε ότι οι τιμές σε επίπεδο παραγωγού θα κινηθούν γύρω στα 6 ευρώ το κιλό και δεν πρέπει να πέσουν πιο κάτω, ώστε να έχουν κι αυτοί κέρδος. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας και με αυτή την τιμή παραγωγού, η αξία του τυποποιημένου ελαιολάδου θα κυμανθεί στα ράφια στα 8-9 ευρώ το λίτρο», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).
Σημειώνεται ότι η αύξηση της τιμής του «υγρού χρυσού» έχει οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης κατά 27% από τους 30.000 στους 22.000 τόνους ετησίως.
Υποτονική η αγορά
Παράλληλα, υποτονικά εξακολουθεί να κινείται η αγορά με λιγοστές εμπορικές πράξεις που γίνονται με βάση τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. Κι αυτό γιατί οι αγοραστές δεν θέλουν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες, δεδομένου ότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσει η συγκομιδή και φοβούνται μήπως τους μείνουν αποθέματα παλαιού ελαιολάδου. Ετσι, σε πολλές περιπτώσεις, το προϊόν φεύγει από τους παραγωγούς ακόμα και στα 6,5-7 ευρώ το κιλό.