Ο… χάρτης
Η μεγαλύτερη άνοδος τιμών ήταν στη Θεσσαλονίκη με 16,2%, στις άλλες μεγάλες πόλεις με 14,5% και στην Αθήνα με 13,7%, ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας ο ρυθμός αύξησης ήταν ηπιότερος με 10,8%.
Οι τροφοδότες της ανόδου των τιμών παραμένουν στο ελληνικό real estate, με την μικρή προσφορά ποιοτικών ακινήτων, κυρίως λόγω της μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητα τα χρόνια της κρίσης, την άνοδο του τουρισμού που αυξάνει τη ζήτηση, την άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων που δεσμεύουν σημαντικό αριθμό ακινήτων, όπως και το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Σχετικά με την έλλειψη προσφοράς, αν και η οικοδομή κατέγραψε σημαντική αύξηση το 11μηνο του 2023 τόσο ως προς τον αριθμό (23,6%) όσο και ως προς το δομήσιμο όγκο (16%) των νέων οικοδομικών αδειών, το συνολικό κόστος κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών συνέχισε να αυξάνεται κατά 6,2% για το σύνολο του έτους, πιέζοντας ανοδικά και τις τιμές των νέων ακινήτων.
Πιέσεις
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και κόστους κατασκευής, αλλά και υψηλότερων επιτοκίων, επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικού κέρδους και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα και όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, οι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές.