Κατά κύριο λόγο, οι καταγγελίες αφορούν σε:
1) Συνεχείς οχλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
2) Υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απαξιωτική συμπεριφορά.
3) Οχλήσεις σε συγγενικά πρόσωπα ή στην εργασία.
4) Απαίτηση για καταβολή ποσών που δήθεν εκκρεμούν.
5) Απαίτηση για καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, και μάλιστα με προθεσμία λίγων ημερών.
6) Οχληση ακόμη και για οφειλές που έχουν διακανονιστεί ή έχουν παραγραφεί ή βρίσκονται στον ν. 3869/2010.
7) Καθυστέρηση, επί μήνες, στην απάντηση οποιουδήποτε έγγραφου αιτήματος των οφειλετών, κυρίως σε αυτά που αφορούν στη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών ή εξοφλητικών αποδείξεων, αντιγράφων συμβάσεων, τηρούμενων δανειακών λογαριασμών καταβολής δόσης και προτάσεων ρύθμισης δόσεων, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών.
Η νομική σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκυ Τζέγκα, τόνισε μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως η λειτουργία των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ευρύτερα γνωστών ως εισπρακτικών εταιριών, ρυθμίζεται από τον ν. 4038/2012. Οταν, λοιπόν, δεν τηρούνται οι διατάξεις του, οι καταναλωτές μπορούν να προβούν σε καταγγελία κατά των εταιριών αυτών.
Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς: Χώματα έπεσαν πάλι στον Κηφισό - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία
» Η νομοθεσία
Συγκεκριμένα, βάσει της νομοθεσίας οι εταιρίες ενημέρωσης:
- Μπορούν να καλούν μία φορά ανά δύο ημέρες ή πιο αραιά και σε εργάσιμες ημέρες (09.00 – 20.00).
- Θα πρέπει να εμφανίζεται ο τηλεφωνικός αριθμός κλήσης, δηλαδή να μην καλούν με «απόκρυψη».
- Ο υπάλληλος της εταιρίας οφείλει να αναφέρει το ονοματεπώνυμό του, την ιδιότητά του, την επωνυμία της εταιρίας, τον αριθμό μητρώου με τον οποίο έχει καταχωριστεί στο αρμόδιο υπουργείο, καθώς και τον σκοπό της επικοινωνίας.
- Πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι η κλήση καταγράφεται και ότι τα στοιχεία διατηρούνται για 1 έτος. Στη συνέχεια καταστρέφονται, εκτός αν ζητήσει τη διατήρησή τους ο οφειλέτης ή η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, οπότε και πρέπει να παρασχεθούν εντός 10 ημερών. Τα αρχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του καταναλωτή.
- Η κλήση μπορεί να είναι αποκλειστικά και μόνο για ενημέρωση και διαπραγμάτευση των όρων πιθανής ρύθμισης.
- Σε περίπτωση γραπτής επικοινωνίας, πρέπει να φαίνονται πάνω στο έγγραφο όλα τα στοιχεία της εταιρίας (επωνυμία, διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ.) και σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιείται η επωνυμία της τράπεζας.
» Τι απαγορεύεται
Επιπρόσθετα, οι εταιρίες ενημέρωσης απαγορεύεται:
- Να καλούν πριν περάσουν 10 μέρες από όταν έγινε ληξιπρόθεσμο το ποσό.
- Να τηλεφωνούν για οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση, όσο καιρό αυτή τηρείται.
- Να εισπράττουν -με οποιονδήποτε τρόπο- ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Να προβαίνουν σε τηλεφωνικές απειλές, προσβολές, παραπλανητική πληροφόρηση και άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας.
- Να δυσφημίζουν τον καταναλωτή στο οικογενειακό/εργασιακό του περιβάλλον ή να απειλούν ότι θα το κάνουν.
- Να ενοχλούν τα οικεία του πρόσωπα.
- Να καλούν στην εργασία, εκτός και αν είναι το μοναδικό τηλέφωνο που έχει δηλώσει ο καταναλωτής για επικοινωνία.
- Να παριστάνουν ότι είναι υπάλληλοι της τράπεζας, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές κ.λπ.
- Να αναθέτουν σε άλλη εταιρία ή φυσικό πρόσωπο, εκτός των υπαλλήλων τους, την ενημέρωση του καταναλωτή για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Να αναθέτουν σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές τη δικαστική διεκδίκηση της οφειλής.
- Να επιβαρύνουν τον καταναλωτή με έξοδα.
- Να τον επισκέπτονται κατ’ ιδίαν.
Ο καταναλωτής πρέπει να έχει υπ’ όψιν του, επίσης, πως πριν η τράπεζα αναθέσει σε εισπρακτική εταιρία την ενημέρωση για κάποια ληξιπρόθεσμη οφειλή, πρέπει να την έχει επιβεβαιώσει -με κάθε διαθέσιμο τρόπο- με τον οφειλέτη, να έχει ταυτοποιήσει το πρόσωπό του και να τον έχει ενημερώσει για τη διαβίβαση των δεδομένων του στην εταιρία ενημέρωσης.
» Τα πρόστιμα
Για παράβαση των διατάξεων, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, ύψους από 5.000 έως 500.000 ευρώ. Εάν υπάρξει υποτροπή, το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται και ο υπουργός μπορεί να διατάξει διαγραφή της εταιρίας από το μητρώο για 1 έως 6 μήνες. Σε περίπτωση δε περαιτέρω υποτροπής, μπορεί να διατάξει την οριστική διαγραφή της εταιρίας.
Πέραν αυτών των εταιριών ενημέρωσης, ωστόσο, είναι σύνηθες οι τράπεζες να συνεργάζονται με δικηγόρους και δικηγορικές εταιρίες, που αναλαμβάνουν να καλούν τους οφειλέτες. Στις περιπτώσεις αυτές, επιτρέπεται να καλούν τους οφειλέτες μόνο μία φορά, για να τους ενημερώσουν σχετικά με τις οφειλές τους και να εξετάσουν τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.
Εάν, τελικά, δεν γίνει κάποιος διακανονισμός με τον οφειλέτη, τότε ο δικηγόρος ή η δικηγορική εταιρία δεν μπορεί να τον ξανακαλέσει, αλλά πλέον θα μπορεί να τον ειδοποιεί μόνο εγγράφως με εξώδικο ή να προχωρήσει σε κάθε άλλη νόμιμη διαδικασία. Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων αυτών, οι δικηγόροι και οι δικηγορικές εταιρίες θα ελέγχονται για πειθαρχικό παράπτωμα και θα τους επιβάλλονται αντίστοιχες ποινές.
ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Σημειώνεται πως οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία για παράβαση της καταναλωτικής νομοθεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://kataggelies.mindev.gov.gr/ Για καταγγελίες και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο: 1520. Επίσης, καταγγελίες υποβάλλονται και μέσω των καταναλωτικών οργανώσεων, όπως στην ΕΚΠΟΙΖΩ (www.ekpizo.gr).
Ειδήσεις σήμερα
Ασφαλιστικά Ταμεία: Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις χρεών για μια διετία [πίνακες]
Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Συνελήφθη ο ένας δράστης – To νέο βίντεο ντοκουμέντο
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Μην περιμένετε την παράταση!