Τα πλεονεκτήματα, κατ’ αρχάς, είναι εν τοις πράγμασι άμεσα και σημαντικά, εφόσον τα τέκνα εργάζονται, καθώς σε αυτήν την περίπτωση όλα τα μέλη της οικογένειας συμβάλλουν στα έξοδά της με τα εισοδήματα που αποκτούν από τις εργασίες τους.
Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα είναι και φορολογικά όσον αφορά τα τέκνα, τα οποία απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν ως «φιλοξενούμενα». Ετσι, ενώ μπορεί να δηλώνουν χαμηλά ετήσια εισοδήματα από τις εργασίες τους, γλιτώνουν από τους υπέρογκους φόρους εισοδήματος που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια της εφορίας, καθώς το κάθε τέκνο επιβαρύνεται μόνο με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα (με το ελάχιστο τεκμήριο) των 3.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η «φιλοξενία» των ενήλικων τέκνων στην κατοικία των γονέων έχει και συνέπειες αρνητικές, όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές που δικαιούται η οικογένεια. Σε κάθε τέτοια περίπτωση και ιδιαίτερα εφόσον τα τέκνα εργάζονται και αποκτούν και αυτά εισοδήματα, η οικογένεια εμφανίζεται με συνολικό εισόδημα «φουσκωμένο», λόγω προσθήκης των εισοδημάτων των τέκνων στα εισοδήματα των γονέων, με συνέπειες:
– Είτε την απώλεια ορισμένων επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, όπως το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα στέγασης και τα επιδόματα τέκνων: Η οικογένεια χάνει τα επιδόματα αυτά, επειδή το συνολικό εισόδημά της προκύπτει όχι μόνο από τα επιμέρους εισοδήματα των γονέων αλλά από το άθροισμα των εισοδημάτων όλων των μελών της και, ως εκ τούτου, το εν λόγω εισόδημα ανεβαίνει σε επίπεδα υψηλότερα των ορίων οικογενειακού εισοδήματος που προβλέπονται για τη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδομάτων.
– Είτε τη μείωση του ύψους του επιδόματος τέκνων, λόγω της ανόδου του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος σε εισοδηματική κλίμακα υψηλότερη όπου το επίδομα χορηγείται μειωμένο.
Η απώλεια ή η μείωση των επιδομάτων, όμως, μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν τα ενήλικα «φιλοξενούμενα» τέκνα δεν εργάζονται αλλά αποκτούν… εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους προερχόμενους από τραπεζικούς λογαριασμούς ανοιγμένους στα ονόματά τους.
Στις περιπτώσεις αυτές λειτουργεί ο εξής παραλογισμός της φορολογικής νομοθεσίας: Τα ενήλικα τέκνα μπορεί να μην εμφανίζονται με ατομικά πραγματικά εισοδήματα που προσαυξάνουν το συνολικό εισόδημα της οικογένειας, «χρεώνονται» όμως από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το ελάχιστο ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ το καθένα, το οποίο, αν και στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτο, προσαυξάνει το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή, για κάθε ενήλικο μη εργαζόμενο «φιλοξενούμενο» τέκνο με εισόδημα έστω και μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων, προστίθεται στα πραγματικά εισοδήματα των γονέων ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ ως ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα κάθε τέκνου και ανεβάζει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είτε σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων που ισχύουν για τη χορήγηση των επιδομάτων τέκνων είτε σε εισοδηματικές κλίμακες υψηλότερες όπου το επίδομα τέκνων χορηγείται μειωμένο. Ο παραλογισμός αυτός της φορολογικής νομοθεσίας πλήττει, κυρίως, τις πολύτεκνες και υπερπολύτεκνες οικογένειες.
Tnν Τετάρτη (15/1) ανοίγει η πλατφόρμα για το «Σπίτι Μου 2» – Μέσω gov.gr η αίτηση επιλεξιμότητας
Ο ΕΝΦΙΑ
Πέραν του κινδύνου απώλειας κοινωνικών επιδομάτων, ο παραλογισμός της φορολογικής νομοθεσίας που περιγράψαμε παραπάνω για την περίπτωση της συνοίκησης των γονέων με «φιλοξενούμενα» ενήλικα τέκνα μπορεί να οδηγήσει, σε περιπτώσεις οικογενειών με πολύ χαμηλά ετήσια πραγματικά εισοδήματα, ακόμη και σε επιβολή ΕΝΦΙΑ διπλάσιου από αυτόν που δικαιούται να πληρώσει καθένας από τους γονείς ή ακόμη και στην επιβολή ΕΝΦΙΑ σε οικογένειες τρίτεκνες και πολύτεκνες που κανονικά πρέπει να απαλλαγούν.
Στις περιπτώσεις αυτές, λόγω της προσαύξησης του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος με τα τεκμαρτά… τριχίλιαρα των ενήλικων τέκνων:
* Ξεπερνιούνται τα εισοδηματικά όρια των 11.000 ευρώ για τις οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 12.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα οποία ισχύει απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των γονέων, με αποτέλεσμα αυτοί να πληρώνουν διπλάσιο ΕΝΦΙΑ.
* Ξεπερνιούνται τα εισοδηματικά όρια των 13.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες, των 14.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες, των 15.000 ευρώ για τις πεντάτεκνες οικογένειες κ.ο.κ., τα οποία ισχύουν για την πλήρη απαλλαγή των γονέων από τον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα αυτοί να χρεώνονται εν τέλει με ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν.
Πώς συμπληρώνεται η δήλωση
Σε περίπτωση «φιλοξενίας», ο «φιλοξενούμενος» συμπληρώνει στη δήλωσή του -στον υποπίνακα του κωδικού 801 του πίνακα 6 της δήλωσης- τον ΑΦΜ του προσώπου που τον «φιλοξενεί», τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες «φιλοξενίας». Εάν το πρόσωπο που τον «φιλοξενεί» έχει ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη «φιλοξενία», θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής εκ μέρους του, για να τον συμπεριλάβει στους «φιλοξενουμένους».
Ο «φιλοξενών» κλικάρει στον κωδικό 007 ή 008 του πίνακα 2 της δήλωσης και ανοίγει στην οθόνη του υπολογιστή ο υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνει τον ΑΦΜ του προσώπου που «φιλοξένησε», τα τ.μ. της οικίας του και τους μήνες που τον «φιλοξένησε».
Εφόσον το «φιλοξενούμενο» άτομο είναι εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας το οποίο ο φορολογούμενος δηλώνει στον πίνακα 8 της δήλωσης και υπάρχει και υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από το τέκνο, δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των στοιχείων του εξαρτώμενου τέκνου και στον κωδικό 007 ή 008 για τη «φιλοξενία». Αν στον κωδικό 007 ή 008 εμφανίζονται τα στοιχεία του «φιλοξενούμενου» τέκνου, δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή της «φιλοξενίας» σε αυτόν τον κωδικό, εφόσον το τέκνο είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσης του «φιλοξενούντος».
Ειδήσεις σήμερα
Ρέθυμνο: Ακινητοποιήθηκε οδηγός για επικίνδυνους ελιγμούς στον ΒΟΑΚ – Μαζί του είχε… χειροβομβίδα