Η αντίστροφη μέτρηση για τα… αποκαλυπτήριά του, στις 29 Απριλίου, ξεκίνησε και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής το δίκτυο θα φέρει το όνομα «GNΩSI». Η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία των προέδρων και των πρυτάνεων των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας, καθώς και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ειδικότερα, η πρωτοβουλία, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης 23 μηνών, προβλέπει -σε πρώτη φάση- τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας για τη δημιουργία Κοινής Δομής Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΚΔΓΜΤ), δηλαδή του Δικτύου «GNΩSI».
Οι παραπάνω φορείς διαθέτουν μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και λειτουργούν εσωτερικά Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, παρέχοντας στις ερευνητικές και επιστημονικές τους κοινότητες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα σχετικά με μεταφορά τεχνολογίας.
Συνολικά, 107 πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα, με πάνω από 5.000 ερευνητές και ακαδημαϊκούς και 10.600 μεταπτυχιακούς και διδάκτορες, τίθενται στις υπηρεσίες των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας προς τη νησιωτική Ελλάδα.
Πέραν των τεσσάρων, με την κοινοπραξία θα συνεργαστούν έξι ακόμη φορείς, οι οποίοι έχουν θέσει ως στρατηγικό στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων υποστηρικτικών μηχανισμών και συνθηκών που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του ερευνητικού έργου. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι εξής: Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ), Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).
Τέσσερις πυλώνες
Ο διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ (οργανική μονάδα του ΙΤΕ), το οποίο «τρέχει» το εν λόγω έργο, κ. Παναγιώτης Καρνιούρας, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ανέπτυξε τους τέσσερις πυλώνες για την «εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας», που συνιστά μία από τις βασικές υπηρεσίες του «GNΩSI»:
1 Προσδιορισμός προϊόντος και επιχειρηματικού μοντέλου: Η επιτυχής εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων συνδέεται, ευθέως, με την αποτελεσματικότητα και επιδεξιότητα που η επιχείρηση-ερευνητική ομάδα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της και στις συνθήκες της αγοράς. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλεχθεί η κατάλληλη προσφορά αξίας (προϊόν/υπηρεσία), καθώς και ένα αποτελεσματικό, ευέλικτο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.
2 Επιχειρηματική ευφυΐα και διερεύνηση αγορών: Η ανάλυση αγοράς μελετά την ελκυστικότητα μίας συγκεκριμένης αγοράς αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευση ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Εκτός από τα εμπορικά χαρακτηριστικά εξετάζει, κατά περίπτωση, παραμέτρους όπως τάσεις αγοράς, ρυθμούς ανάπτυξης, δίκτυα διανομής κ.ά.
3 Κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου (business plan): Το επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί το κύριο εργαλείο, βάσει του οποίου αναπτύσσεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και αξιολογείται η πρόοδος και τα πιθανά αποτελέσματα του υπό ίδρυση τεχνοβλαστού. Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει το επιχειρηματικό μοντέλο με το οποίο η επιχείρηση σχεδιάζει να προσφέρει το προϊόν ή την υπηρεσία της στην αγορά, ποια είναι τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, καθώς και τη συνολική στρατηγική και τακτική που θα ακολουθήσει. Επιπρόσθετα, το επιχειρηματικό σχέδιο υπολογίζει τη χρηματοοικονομική επίδοση της επιχείρησης προσμετρώντας τα έξοδα και τα έσοδα, αλλά και τις απαιτούμενες επενδύσεις.
Την προεδρία του ΕΒΕΘ διεκδικεί εκ νέου ο Γιάννης Μασούτης - Παρουσιάστηκε ο συνδυασμός «Νέο Επιμελητήριο»
4 Business innovation coaching: Ο τελευταίος πυλώνας αφορά στην υποστήριξη καινοτόμων υπό ίδρυση ή ήδη ιδρυμένων spin-off των συνεργαζόμενων φορέων από έμπειρους coaches, οι οποίοι θα μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τους ερευνητές για να τους βοηθήσουν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Η ανάθεση των coaches στις ερευνητικές ομάδες θα γίνεται με κριτήρια τη γνώση και την εμπειρία τους: α) στο επιχειρηματικό μοντέλο της ομάδας (π.χ. licensing, retail, B2C/B2B), β) στην αγορά-στόχο που απευθύνεται η ερευνητική ομάδα και γ) στο τεχνολογικό αντικείμενο της ομάδας.
Επιπλέον, το δίκτυο «GNΩSI» θα παρέχει υπηρεσίες στους εξής νευραλγικούς τομείς:
» Προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας: Η κατοχύρωση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας με τη χρήση πατεντών, copyrights, trademarks ή plant variety rights αποτελεί κρίσιμο στάδιο και αφετηρία της εμπορικής αξιοποίησης.
» Τεχνολογική ανακάλυψη: Σχετίζεται με τον εντοπισμό τεχνολογιών και εφευρέσεων, που διαθέτουν προοπτικές για εμπορική αξιοποίηση.
» Προώθηση των αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων: Αφορά στην υποστήριξη των ιδρυμάτων και των ερευνητικών ομάδων για την καλύτερη προώθηση των αξιοποιήσιμων αποτελεσμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
» Υποστήριξη επιχειρήσεων: Σκοπός είναι η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε υποδομές, υπηρεσίες και προϊόντα δραστηριότητας των συνεργαζόμενων φορέων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
» Διαμόρφωση κουλτούρας καινοτομίας: Πρόκειται για την ουσιαστική συμβολή στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, που θα προωθεί τόσο την τελευταία όσο και τη σύνδεση της βιομηχανίας και της έρευνας.
«Στόχος μας, οι Ελληνες επιστήμονες να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο»
O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ερευνα και την Καινοτομία, Χρίστος Δήμας, τόνισε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Ο στόχος μας είναι οι ταλαντούχοι Ελληνες επιστήμονες να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο από τα αστικά κέντρα, αλλά και από την περιφέρεια και τα νησιά. Αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αναβαθμίζουμε τις υποδομές και προμηθεύουμε με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό τους ερευνητικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και τα νησιά, σε μήκος όλης την ακτίνας της ελληνικής επικράτειας. Ενδεικτικά αναφέρω την αναβάθμιση του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα, του ΙΤΕ στην Κρήτη, του ΕΛΚΕΘΕ στη Ρόδο και την Κρήτη, του Αστεροσκοπείου στα Αντικύθηρα, του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Ερευνας Ηπείρου και του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Από τους Ελληνες επιστήμονες προάγονται υψηλής στάθμης ερευνητικά αποτελέσματα, που συμβάλλουν στην αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».