Υστερα από πιέσεις και διαπραγματεύσεις των ελβετικών αρχών που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της τράπεζας, η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse, αντί 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διάσωση της τράπεζας Credit Suisse έχει τεράστια σημασία για την Ελβετία και οι Αρχές της χώρας προσπαθούσαν χθες να παρακάμψουν την ψηφοφορία των μετόχων ώστε να έχει υπογραφεί η συμφωνία πριν από το σημερινό άνοιγμα των αγορών και να αποφευχθεί ένα ντόμινο πανικού, που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η τράπεζα Credit Suisse έχει βρεθεί στη δίνη του τραπεζικού κυκλώνα που απειλεί να αποσταθεροποιήσει πολλές μεγάλες τράπεζες, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη εβδομάδα. Οταν οριστικοποιηθεί η εξαγορά, η UBS θα καταβάλει περίπου 0,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή (την Παρασκευή η τιμή της μετοχής της Credit ήταν 1,86). Η UBS επέμεινε στον όρο ακύρωσης της συμφωνίας σε περίπτωση που τα CDS της τράπεζας εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης.
Υστερα από συνομιλίες τριών ημερών, οι προσπάθειες εξαγοράς της τράπεζας από τη UBS φαίνονταν χθες το απόγευμα ότι δεν είχαν αποτέλεσμα. Η επόμενη λύση ήταν η μερική ή ολική κρατικοποίηση, αναλαμβάνοντας το κράτος το σύνολο ή τμήμα των μετοχών της Credit Suisse. Σύμφωνα με το Bloomberg, αρχικά η UBS είχε προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να εξαγοράσει την Credit Suisse, όμως αυτή η προσφορά απορρίφθηκε από τους μεγαλύτερους μετόχους, καθώς θεωρήθηκε πολύ χαμηλή. Η UBS είχε ζητήσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την ελβετική κυβέρνηση για να καλύψει το κόστος αν εξαγοράσει την Credit Suisse. Η μεγάλη τράπεζα δίσταζε να απορροφήσει την C. Suisse που έχει ως βαρίδια σωρεία σκανδάλων, ζημιές και αγωγές Αμερικανών επενδυτών. Η τράπεζα κατηγορείται για ψευδείς και παραπλανητικές εκθέσεις ως προς τη θέση και το ενεργητικό της. Μεταξύ άλλων, οι συνομιλίες συνάντησαν και το αγκάθι των συνεπειών της ένωσης των δυο τραπεζών: Συγκεκριμένα, ίσως χρειαστεί να γίνουν περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Ελβετικών Τραπεζών ζήτησε τη δημιουργία ομάδας κινδύνων για να μη χαθούν θέσεις εργασίας στην Credit Suisse.
Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS ακολούθησαν μια θυελλώδη εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ανήσυχη η αμερικανική κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε σωσίβιο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Credit Suisse. Παρά την ένεση των γενναία ένεση 50 δισ. φράγκων (45 δισ. ευρώ) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, η Credit Suisse είδε τη μετοχή της να κατρακυλά τις προηγούμενες ημέρες.
ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν καλεί Μπάφετ για να αποφύγει ένα νέο κραχ
Αμερικανικά Μέσα αναφέρουν πως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ βρίσκεται για δεύτερη φορά (μετά το 2008) να πρωταγωνιστεί εν μέσω της τραπεζικής θύελλας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν φέρονται να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπέργηρο, αλλά οξύνου επενδυτή, προκειμένου να τον πείσουν για επενδύσεις ώστε να αποφύγουν ένα νέο κραχ. Υπήρξαν πολλές συνομιλίες μεταξύ της ομάδας του Μπάιντεν και του Μπάφετ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν πως ο Μπάφετ είναι ένας από τους λίγους μεγάλους επενδυτές που μπορεί να επενδύσει στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών. Ο Μπάφετ έχει παρέμβει και στο παρελθόν σε διάσωση τραπεζών. Η Bank of America ενισχύθηκε με κεφάλαια από τον Μπάφετ το 2011, ενώ ίδιος έδωσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Goldman Sachs το 2008. Προς εξαγορά βαδίζει και η Silicon Valley Bank, ενώ δεν έχει ακόμη ηρεμήσει η αναταραχή στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα. Η αμερικανική τράπεζα First Citizens με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της χρεοκοπημένης SVB Silicon Valley Bank. Επίσης, μεγάλες αμερικανικές τράπεζες προσέφεραν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για τη First Republic Bank.