Το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» της χώρας – το οποίο χορηγεί πενταετή άδεια παραμονής σε άτομα που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε ελληνικά ακίνητα – σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022 σε 2.767, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Ασύλου και Μετανάστευσης. Αυτό είναι αυξημένο από 1.525 το 2021.
Και ενώ οι Κινέζοι πολίτες είναι οι κορυφαίοι αιτούντες του προγράμματος, αντιπροσωπεύοντας το 63% όλων των αιτήσεων από την έναρξή του το 2014, μια νέα ομάδα επενδυτών αναδύεται: οι πλούσιοι Αμερικανοί.
Οι αιτήσεις από πλούσιους Αμερικανούς πολίτες αυξήθηκαν κατά 740% μόνο το 2021, σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Astons, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τον τρίτο προτιμώμενο προορισμό «διαμονής μέσω επενδύσεων» των Αμερικανών μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία καταργούν την ιθαγένεια μέσω επενδύσεων
Η Πορτογαλία είναι ο προτιμώμενος προορισμός για τους πλούσιους Αμερικανούς που αποδημούν εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω του εύκρατου κλίματος, της καλής ποιότητας ζωής και της πρόσβασης στην ταξιδιωτική ζώνη χωρίς σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, με την απόφαση της χώρας τον περασμένο μήνα να καταργήσει το πρόγραμμά της για μη Ευρωπαίους υψηλού πλούτου, που ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά από παρόμοιες κινήσεις της Ιρλανδίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει το στέμμα.
Η Alina Lesina, εμπειρογνώμονας μετανάστευσης της Astons USA, δήλωσε ότι φαίνεται πιθανό ότι η Ελλάδα θα γίνει πλέον ο «προορισμός επιλογής» για τους πλούσιους Αμερικανούς ομογενείς. «Όχι μόνο ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρυσής βίζας μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών τα τελευταία χρόνια, αλλά υπήρξε και τεράστια αύξηση αυτού του ενδιαφέροντος σε ετήσια βάση», δήλωσε η Lesina.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 740% μεταξύ των εύπορων Αμερικανών πολιτών το 2021
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Η Ολυμπία Αναστασοπούλου, γενική γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης στο Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας, δήλωσε ότι η τάση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχει ήδη η χώρα μεταξύ των παραθεριστών. «Σε σύγκριση με αυτές τις άλλες χώρες, έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», δήλωσε η Αναστασοπούλου στο CNBC Travel στην ITB Berlin.
«Έχουμε χαμηλότερο κόστος ζωής, εξαιρετικό κλίμα όλο το χρόνο και επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες», είπε. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει το ελάχιστο όριο επένδυσης σε 500.000 δολάρια από τον Μάιο, φέρνοντάς το πιο κοντά σε παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία. Η Αναστασοπούλου δήλωσε ότι αυτό έγινε «για να προστατεύσουμε την τοπική αγορά ακινήτων και να προστατεύσουμε τους νέους ανθρώπους». Πρόσθεσε όμως ότι οι αλλαγές θα είναι ανοικτές σε επαναξιολόγηση και πιθανή προσαρμογή.
Περισσότερες χώρες παρουσιάζουν τις «χρυσές βίζες»
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων προγραμμάτων «διαμονής μέσω επενδύσεων» παγκοσμίως, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη της εταιρείας παροχής συμβουλών σε θέματα ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν επί του παρόντος στις τάξεις τέτοιων δεικτών, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία για τους χρόνους διεκπεραίωσης, την ποιότητα ζωής και το συνολικό κόστος.
Αλλά ακόμη και καθώς ορισμένες χώρες της ηπείρου περιορίζουν τις χρυσές βίζες, ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση πλούσιων ατόμων εντείνεται παγκοσμίως. Τα αφρικανικά έθνη συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που προσφέρουν νέα προγράμματα διαμονής και διπλής υπηκοότητας με αντάλλαγμα την εισροή κεφαλαίων από άτομα με μετρητά για ξόδεμα.
Η Κένυα βρίσκεται επί του παρόντος σε προχωρημένο στάδιο εισαγωγής της υπηκοότητας μέσω επενδύσεων. Η Ουγκάντα, επίσης, φέρεται να εξετάζει ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Συμμετέχουν σε προγράμματα όπως το νησί του Ινδικού Ωκεανού Μαυρίκιος, το οποίο προσφέρει κατοικία σε όσους επενδύσουν τουλάχιστον 375.000 δολάρια σε μία από τις έξι πολυτελείς αναπτύξεις ακινήτων. Οι κοντινές Σεϋχέλλες προσφέρουν υπηκοότητα για επένδυση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Ειδήσεις σήμερα
Κατώτατος μισθός-Χατζηδάκης: Δεν θα φτάσει τα 800 ευρώ