Η γνωμοδότηση, την οποία αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» την περασμένη Πέμπτη 30 Ιουνίου, προέρχεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναφέρει ότι οι υπάλληλοι που είχαν 25ετία στα έτη 2010, 2011 και 2012 και συμπληρώνουν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 από 1ης/1/2022 δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, παρά μόνον με πλήρη σε μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι οι ηλικίες για τις μειωμένες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κακώς δεν εντάχθηκαν στους πίνακες με τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν από 19/8/2015 και μετά με το νόμο 4336/2015.
Μεταβατικό διάστημα
Η λύση στο θέμα θα έρθει με νομοθετική ρύθμιση που σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπό επεξεργασία στο υπουργείο Εργασίας και θα προβλέπει μεταβατικό διάστημα στα όρια ηλικίας μειωμένων συντάξεων του Δημοσίου, τουλάχιστον για όσους έχουν ήδη υποβάλει παραιτήσεις για σύνταξη, με πρώτους τους εκπαιδευτικούς. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι η ίδια μεταβατική περίοδος θα ισχύει και για όσους ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους, όπως και για όσους σκοπεύουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Η ΑΔΕΔΥ, επικαλούμενη τα όσα αναφέρει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ε.Τ.», ισχυρίζεται πως ανατρέπονται πλήρως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1η/1/22 γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων δεν θα μεταβάλλονταν.
Η επιστολή
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην επιστολή της, τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν. 4336/2015 και ν. 4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν. 3865/2010. Βάσει των παραπάνω νόμων, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:
Σύνταξη - Όρια ηλικίας: Αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58,5 έτη [πίνακες]
Α) Ανδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ό και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
Β) Ανδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη όταν θα συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα.
Γ) Ανδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα», συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ, «δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων. Με τη γνωμοδότηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η κατάργηση των προαναφερόμενων ηλικιακών ορίων (55, 56, 58, 60) για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:
* Να μην κάνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.
* Να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξει αιφνιδιαστική ανατροπή στον προγραμματισμό συνταξιοδότησης χιλιάδων υπαλλήλων», λέει η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων.