Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το Ταμείο των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) έβγαλε 2.077 οριστικές αποφάσεις, όταν όλο το 2020 είχαν εκδοθεί από το ίδιο Ταμείο 2.714 αποφάσεις και το 2019 μόλις 1.016!
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται τόσο στο ΤΣΑΥ όσο και στο Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), αλλά και στο ΝΑΤ ξεπερνούν και τα 3 χρόνια. Οι λόγοι που αργούν να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις είναι κυρίως επειδή στο ΤΣΑΥ και το ΤΣΜΕΔΕ δεν υπήρχαν ενημερωμένα μητρώα με τους ασφαλιστικούς χρόνους και τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η κατάσταση αποδιοργανώθηκε πλήρως μετά την κατάργηση των Ταμείων και την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ. Αλλη βασική αιτία που καθυστερούν οι αποφάσεις είναι ότι στα εν λόγω Ταμεία οι ασφαλισμένοι έχουν σε μεγάλο ποσοστό παράλληλη ασφάλιση με το Δημόσιο ή τον ΟΑΕΕ και μετά το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) απαιτούταν ξεχωριστός υπολογισμός της προσαύξησης ή της σύνταξης που θα επέλεγαν να πάρουν οι ασφαλισμένοι από την παράλληλη ασφάλιση.
Το σχέδιο
Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ δημοσίευσαν χθες τα πρώτα θετικά στοιχεία για το ΤΣΑΥ, που δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στις εκκρεμείς συντάξεις των προβληματικών ταμείων αρχίζουν να μειώνονται.
Για το ΤΣΜΕΔΕ το σχέδιο είναι να συνδράμουν στην έκδοση συντάξεων και οι αντίστοιχοι επιστημονικοί φορείς (όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο), όπως συνέβη και με το ΤΣΑΥ.
Για τις συντάξεις του ΝΑΤ, εξετάζεται ενίσχυση των τμημάτων απονομής με πρόσθετο προσωπικό που θα αναλάβει κυρίως το κομμάτι της ανακεφαλαίωσης του χρόνου υπηρεσίας των ναυτικών.
Σύνταξη - Όρια ηλικίας: Αυτοί μπορούν να αποχωρήσουν από τα 58,5 έτη [πίνακες]
Επιτάχυνση
«Το ΤΣΑΥ, εκεί που αποτελούσε ένα από τα Ταμεία με τα περισσότερα προβλήματα στην έκδοση συντάξεων, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να εννιαπλασιάσει τους ρυθμούς απονομής και να μειώσει δραστικά το στοκ συντάξεων που είχε συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη», δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για σκληρή δουλειά υπαλλήλων και διοίκησης, ενώ και πρόσθεσε ότι «το ΤΣΑΥ αποτελεί “Ταμείο-πιλότο” και για άλλα Ταμεία με αντίστοιχα προβλήματα, όπως το ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ».
Ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων ήταν 9 φορές επάνω στο ΤΣΑΥ τον Μάρτιο ως αποτέλεσμα σειράς οργανωτικών μέτρων και απλοποίησης διαδικασιών που υλοποιήθηκαν από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 2020 και παρά τα περιοριστικά μέτρα του δεύτερου και τρίτου κύματος της πανδημίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η πρόοδος στο ρυθμό απονομής των εκκρεμών συντάξεων επιβεβαιώθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστου Χάλαρη, του πρόεδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αποστόλη Βαλτά, καθώς και του πρόεδρου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιο Δεβλιώτη.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία του ρυθμού αύξησης απονομής νέων συντάξεων από τον Οκτώβριο του 2020. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το ΤΣΑΥ έβγαλε σχεδόν όσες συντάξεις είχε απονείμει όλο το 2020 και τις διπλάσιες από όσες έβγαλε το 2019. Τον Μάρτιο του 2021, δε, καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός έκδοσης νέων συντάξεων με 955 συνταξιοδοτικά αιτήματα, σχεδόν εννεαπλάσια συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2020 και του 2019. Αντίστοιχη αυξητική τάση παρατηρείται και κατά τους μήνες Ιανουάριο 2021 (515 ολοκληρωμένες αιτήσεις) και Φεβρουάριο 2021 (607 ολοκληρωμένες αιτήσεις). Το ΤΣΑΥ θα ενταχθεί σύντομα στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις συντάξεων στις νέες -μετά τον ΑΤΛΑ- αιτήσεις θα βγαίνουν ψηφιακά, δηλαδή αυθημερόν!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr