Παράλληλα, αν και είναι πολλοί αυτοί που επιθυμούν την αγορά, είναι υποτριπλάσιοι όσοι σκέφτονται να πουλήσουν. Σύμφωνα με 2ο Βαρόμετρο της Αγοράς Ακινήτων, που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), το 28% σκέφτεται ή θέλει να προχωρήσει σε αγορά, αλλά όσοι σκέφτονται ή θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο ήταν μόλις το 9%. Ενδιαφέρον υπάρχει, με το 49,5% των πολιτών να απαντά πως ενδιαφέρεται για την αγορά ακινήτων, αλλά δύο στους τρεις, το 66% των πολιτών χαρακτηρίζει «παράλογη», «ακατανόητη» και «φούσκα» την άνοδο των τιμών τα προηγούμενα χρόνια.
Απαισιοδοξία
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Υψηλές τιμές που φέρνουν απαισιοδοξία για όσους επιθυμούν την αγορά κατοικίας, ειδικά στους νεώτερους σε ηλικία. Το 56% θεωρεί ότι οι τιμές δεν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν, το 27% ότι σιγά σιγά θα σταθεροποιηθούν, ενώ μόλις το 16% εκτιμά ότι θα έρθει πτώση τιμών. Η αίσθηση των πολιτών για τις τιμές ακινήτων είναι διαφορετική από τα στοιχεία της αγοράς. Οι τιμές μπορεί να αυξάνονται πάνω από τις δυνατότητες της μέσης ελληνικής τσέπης, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν εντός δυνατοτήτων των ξένων επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έρευνα της Cerved, όπου έγινε σύγκριση των τιμών με βάση τα εισοδήματα των κατοίκων, η Αθήνα ήταν η 5η ακριβότερη πόλη, ακριβότερη ακόμα και από πόλεις που συνήθως συσχετίζουμε με τον πλούτο, όπως η Ζυρίχη, το Λονδίνο και το Ντουμπάι.
Δάνεια
Επιστρέφοντας στο βαρόμετρο που πραγματοποίησε το ΠΑΜΑΚ για λογαριασμό του επενδυτικού Blog «iliaspapageorgiadis.com», βλέπουμε ότι οι περισσότεροι όχι μόνο δεν μπορούν να καλύψουν τις ζητούμενες τιμές, αλλά δεν μπορούν καν να δανειστούν για να αγοράσουν μία κατοικία. Το 69,5% θεωρεί δύσκολη και μάλλον δύσκολη την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και το 81,5% θεωρεί ακριβά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν, σε μία κατάσταση που βαίνει επιδεινούμενη. Χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με πριν έξι μήνες το 72,5% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει λιγότερα ή μάλλον λιγότερα χρήματα για αγορά ή ενοικίαση ακινήτων. Αυτή η αίσθηση των πολιτών επιβεβαιώνεται και από την επίσης πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis, για λογαριασμό του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής. Σύμφωνα με την οποία μόλις 1 στους 3 έχει καταφέρει να αποταμιεύσει χρήματα τα τελευταία δύο χρόνια και οι δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.