Οι αλλαγές στην τιμή της κιλοβατώρας θα γίνονται σε μηνιαία βάση και ο καταναλωτής θα μπορεί κάθε μήνα να αναζητά και να βρίσκει τη φθηνότερη τιμή και να αλλάζει πάροχο.
Από 25 Ιουλίου το energycost.gr
Από τις 25 Ιουλίου και μετά θα λειτουργήσει μία εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν οι καταναλωτές να ενημερωθούν για τις τιμές του ρεύματος ανά κιλοβατώρα και να επιλέξουν πάροχο, τον οποίο θα μπορούν αν θέλουν να αλλάζουν και κάθε μήνα. Πιο αναλυτικά, σε δύο εβδομάδες από σήμερα οι καταναλωτές με ένα κλικ στο energycost.gr, τη διαδικτυακή εφαρμογή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία σχεδιάστηκε, ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο, βάσει των αρχών της διαφάνειας, της προσβασιμότητας στις πληροφορίες και της ανεξαρτησίας στην ενημέρωση, το συνολικό κόστος του ανταγωνιστικού σκέλους των προσφερόμενων τιμολογίων, καθώς και να υπολογίζει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που συναρτώνται με την κατανάλωση ενέργειας, θα μπορούν οι καταναλωτές σε μερικά βήματα να επιλέξουν τον κατάλληλο για εκείνους πάροχο.
Βήμα 1: Στο βήμα αυτό επιλέγετε τον τύπο και την κατηγορία τιμολογίου που επιθυμείτε να συγκρίνετε
Βήμα 2: Στο βήμα αυτό επιλέγετε τι πιθανές Ρήτρες θα θέλατε να περιέχονται στα τιμολόγια που θα συγκρίνετε
Βήμα 3: Στο βήμα αυτό επιλέγετε τις εκπτώσεις που θα θέλατε να ενσωματωθούν στη σύγκριση τιμολογίων που θα πραγματοποιήσετε
Βήμα 4: Ο καταναλωτής μπορεί αν επιθυμεί να συμπληρώσει μόνος του τις καταναλώσεις του ή να χρησιμοποιήσετε τους Εθνικούς μέσους όρους
Στο τελευταίο βήμα εμφανίζονται τα αποτελέσματα. Εμφανιζεται ένας πίνακας με όλες τις εταιρείες και μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει πάροχο.
Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για το ρεύμα
Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπεται με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ.
Η νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει τα εξής:
- Έως τις 10 Ιουλίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν τον Αύγουστο δεν θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής.
- Δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.
- Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.
- Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.
- Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).
Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο μηχανισμός εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:
Ειδικότερα:
Ορίζονται ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.
Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:
- Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
- Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
- Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
- Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.
Ειδήσεις σήμερα
Ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα απαντά στον «χάρτη» του Μπαχτσελί – «Επιθετική και προκλητική ενέργεια»
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Όλοι στο ταμείο για τα αναδρομικά – Τι εξετάζει η κυβέρνηση