Ειδικότερα, στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιγράφονται οι ακόλουθες 20 παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός της διετίας 2017-2018:
1) Εξορθολογισμός των «οπισθοδρομικών» φορολογικών δαπανών (φοροαπαλλαγών) για την εξοικονόμηση 189 εκατ. ευρώ εντός του 2018. Ως «οπισθοδρομικές» θεωρούνται, ουσιαστικά, η έκπτωση ποσοστού 2,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων και η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μικρού ποσοστού των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι διατάξεις αυτές θα πάψουν να ισχύουν από το 2018, με συνέπεια την αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2019, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2018.
2) Αναθεώρηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) ώστε τα πρόστιμα που επιβάλλονται στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου να μειώνονται σε συνάρτηση με το βαθμό συνεργασίας του φορολογούμενου.
3) Προσαρμογή του ύψους των προστίμων που προέβλεπε η νομοθεσία, η οποία ίσχυε πριν από τον ΚΦΔ (πριν από την 1η-1-2014), στα επίπεδα των προστίμων του ΚΦΔ.
4) Ολοκλήρωση της εκτίμησης για το ύψος στο οποίο πρέπει να αυξηθεί το κατώτατο όριο ακαθάριστων εσόδων για την υπαγωγή στο καθεστώς ΦΠΑ. Σήμερα το όριο αυτό ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.
5) Επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων για τη διασφάλιση της εφαρμογής αποτελεσματικών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών από φόρους. Στις διαδικασίες της επιβολής μέτρων είσπραξης του συγκεκριμένου Κώδικα θα ενταχθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ο σχετικός νόμος θα πρέπει να έχει αναθεωρηθεί.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου