Οι περικοπές θα ξεκινήσουν άμεσα, δηλαδή εντός του 2017, και θα ολοκληρωθούν εντός του 2018, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Αρμαγεδδώνα των μειώσεων στις συντάξεις το 2019.
Ο νέος χάρτης, σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο (MOU) της 2ας Μαΐου που υπέγραψαν στη Μάλτα κυβέρνηση και τρόικα περιλαμβάνει:
1) Αλλαγές από τον Ιούνιο του 2017, δηλαδή σε ένα μήνα, στα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουν περίπου 300.000 υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Τα βαρέα και ανθυγιεινά στο Δημόσιο επανεξετάζονται από μηδενική βάση και θα «ευθυγραμμιστούν» πλήρως με τα ισχύοντα στην Ευρώπη, όπου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εντάσσονται κυρίως όσοι εργάζονται σε υπόγειες στοές. Στις δημόσιες υπηρεσίες είτε δεν καταβάλλονται επιδόματα είτε χορηγούνται με τη μορφή ξεχωριστής παροχής εκτός μισθού. Η αλλαγή στα βαρέα του Δημοσίου είχε προβλεφθεί να γίνει το 2018 σύμφωνα με το νόμο 4354/2015 του νέου μισθολογίου. Τώρα όμως η τρόικα επέβαλε και η κυβέρνηση αποδέχτηκε να τρέξει τις νέες ρυθμίσεις από τον Ιούνιο του 2017.
Το συμπληρωματικό Μνημόνιο (αγγλικό κείμενο) λέει στη σελίδα 49: «Οι αποζημιώσεις για επικίνδυνες εργασίες θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τον Ιούνιο του 2017, μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης που διατίθεται από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας». Στην πράξη θα επανεξεταστούν τόσο οι ειδικότητες υπαλλήλων του Δημοσίου και ΟΤΑ που λαμβάνουν σήμερα ανθυγιεινό επίδομα όσο και τα ποσά. Στο Δημόσιο το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι 150, 70 και 35 ευρώ το μήνα. Το επίδομα των 150 λαμβάνει το προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης, οι υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, οι οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, καθώς και οι εργάτες καθαριότητας. Το επίδομα των 70 ευρώ χορηγείται σε ειδικότητες όπως ηλεκτροσυγκολλητές, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες, βαφείς και τα 35 ευρώ στο προσωπικό (μηχανικοί Π.Ε. και Τ.Ε.) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας παίρνουν και οι νοσηλευτές, αλλά όχι όσοι είναι σε συνδικαλιστικές άδειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να μειωθεί το ανώτατο ποσό των 150 ευρώ και να θεσπιστεί ένα επίδομα στη θέση των 35 και των 70 ευρώ, σε μικρότερο ύψος. Αλλη επιλογή είναι να μείνουν τα ίδια ποσά, αλλά για πολύ λιγότερους δικαιούχους. Το ανθυγιεινό δηλαδή θα το εισπράττουν μόνον όσοι κατά τα πρότυπα της Ε.Ε. ασκούν επάγγελμα που ενέχει κινδύνους για την υγεία τους.
2) Επανεξέταση των οικογενειακών επιδομάτων που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ σε 700.000 οικογένειες. Το Νοέμβριο αλλάζει ο νόμος με «μπούσουλα» τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχει προτείνει ήδη στο υπουργείο Εργασίας εναλλακτικά σενάρια με βασικό τη μείωση του ειδικού επιδόματος των 500 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί που χορηγείται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ποσού των τριτέκνων και πολυτέκνων, ώστε να αυξηθούν τα επιδόματα για το πρώτο και δεύτερο παιδί, (για παράδειγμα από τα 40 στα 80 ευρώ το μήνα, για ένα παιδί ή από τα 80 στα 160 ευρώ για τα δύο). Το σενάριο αυτό προϋποθέτει όμως και μείωση των δικαιούχων συνολικά, και για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει να πέσουν δραστικά τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να ενισχύονται νοικοκυριά με εισόδημα 10.000-15.000 ευρώ. Οι αλλαγές θα πρέπει να νομοθετηθούν ως το τέλος του 2017 και από το 2018 τα οικογενειακά επιδόματα να καταβάλλονται με νέα αυστηρότερα κριτήρια.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
3) Εμμεση μείωση ως και κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, καθώς θα συνδυαστεί η καταβολή του με την αποδοχή του ανέργου να τοποθετείται σε θέση εργασίας που του προσφέρεται κατά το διάστημα που επιδοτείται. Αρνηση θέσης εργασίας θα σημαίνει διακοπή επιδότησης. Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν εντός του 2018.
4) Επανεξέταση των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνει ένα 25% από τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, ανάλογα με την ειδικότητα. Συμφωνήθηκε να εξοικονομηθούν περί τα 7 εκατ. ευρώ και αναμένεται ψαλίδι το 2018. Εκτιμάται ότι το πτητικό επίδομα για τους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα θιγεί.
5) Ριζική αναμόρφωση και επανέλεγχος των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας που χορηγούνται από τους δήμους (200 ευρώ μηνιαίως) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρά με μόνο αποδεικτικό την αναπηρία του αιτούντος. Εχει παρατηρηθεί ότι γίνεται κατάχρηση του μέτρου, επειδή κανένας δεν ελέγχει αν το ίδιο πρόσωπο παίρνει επίδομα από δύο δήμους. Η τρόικα λέει ότι τα επιδόματα των αναξιοπαθούντων (άτομα με αναπηρία, άποροι κ.ά.) θα πρέπει να αντικατασταθούν από μια παροχή και αυτή να είναι το εγγυημένο εισόδημα. Σήμερα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα δεν συνυπολογίζονται στα κριτήρια χορήγησης του εγγυημένου εισοδήματος.
Από τις περικοπές αυτές η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να βρει 540 εκατ. ευρώ για να κλείσει τις τρύπες του 2018, χωρίς να συνυπολογίζεται το ψαλίδι στο ανθυγιεινό επίδομα και στο οικογενειακό που ανεβάζουν το λογαριασμό κατά 200 με 350 εκατ. ευρώ επιπλέον, δηλαδή μεταξύ 740 και 890 εκατ. ευρώ, και μάλιστα με νέα μέτρα που αρχίζουν 18 μήνες πριν από τον Αρμαγεδδώνα του 2019 στις συντάξεις.
Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου