Την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ως μια «οικονομική Οδύσσεια» παρουσιάζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας λόγο για μια χώρα που «παραπαίει από κρίση σε κρίση κατά τη διάρκεια μιας ατελείωτης οικονομικής κατάρευσης» με διαδηλώσεις στους δρόμους και κυβερνήσεις που γκρεμίζονται.
Στο άρθρο που έχει τίτλο «Στον οικονομικό πόλεμο φθοράς της Ελλάδας, ο Τσίπρας ποντάρει στην ειρήνη», το πρακτορείο αναφέρεται στη φιλοδοξία του πρωθυπουργού να είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του, αλλά θέτει σειρά ερωτημάτων για το αν η αύξηση της φορολογίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη.
Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες την πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό, υπάρχει η απαραίτητη ορμή «να γίνει η δουλειά», καθώς ο 41χρονος Αλ. Τσίπρας μετατράπηκε από «φανατικό πολέμιο της λιτότητας σε υποταγμένο ηγέτη ενός χτυπημένου έθνους».
Ο πρώην υπουργός Oικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χειρίστηκε την «έκρηξη» του 2010, σχολιάζει ότι «οι Ευρωπαίοι καθησυχάζονται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να σφίξει τα δόντια και να υπογράφει σχεδόν ό,τι της δίνουν. Όλα καλά και ωραία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τη χώρα, oύτε είναι σημείο καμπής».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Έλληνες θα υποστούν άλλη μια οικονομική συμπίεση, την ώρα που η οικονομία δεν έχει κάνει τίποτα για να ανακτήσει την απώλεια 25% του ΑΕΠ και η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 20%.
Το ρεπορτάζ επικαλείται τα πρόσφατα μέτρα με τις αυξήσεις φόρων σε εισοδήματα, συνδρομητική τηλεόραση, καφέ, διαδίκτυο, καθώς και τις περικοπές στις συντάξεις, ενώ η οικονομία σημείωσε συρρίκνωση κατά 0,4% το πρώτο τετράμηνο.
Ο Nicolas Veron, αναλυτής στα ινστιτούτα Peterson και Bruegel υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας, κυρίως σε ό,τι αφορά πιστώσεις και επενδύσεις. «Αυτό θα γίνει σταδιακά και δεν θα είναι θεαματικό. Η βασική σκέψη είναι: παραμονή στην ευρωζώνη, μακροοικονομική σταθερότητα, ασφαλές τραπεζικό σύστημα», λέει χαρακτηριστικά.
Mε τα «κόκκινα δάνεια» να έχουν φτάσει τα 100 δισ. και τα περισσότερα να προέρχονται από τις επιχειρήσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν έχουν μάθει να αντιμετωπίζει ακόμη και τις πιο ακραίες δυσκολίες.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Εθνικής Τράπεζας Νίκο Μαγγίνα, «όσοι επιβίωσαν είναι πιο ανθεκτικοί απ’ ότι περιμέναμε.
Έχουμε πιάσει πάτο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου αντιμετωπίζουν από διαφορετική οπτική ο καθένας τις προοπτικές μετά τη νέα συμφωνία και τα νέα μέτρα.
Τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας, τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν την αύξηση της φορολογίας, υπογράμμισε, μιλώντας σε επενδυτές, ο Δημήτρης Πεταλάς από τον Όμιλο Φουρλή που διαχειρίζεται και τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τονίζει ότι τα όποια οφέλη στην ανταγωνιστικότητα έχουν εξανεμιστεί από την αύξηση των φόρων, ενώ ο Πάνος Παπαδόπουλος της Forthnet σημειώνει ότι το κράτος τελικά θα χάσει έσοδα από την επιβολή υπερβολικών φόρων.