Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου, εξετάζονται πλέον πολλά και διαφορετικά σενάρια. «Ανάκαμψη» το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να ανακάμπτει χάρη στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας και των προοπτικών ισχυρής εγχώριας ζήτησης και ισχυρής κατάστασης στις αγορές εργασίας. Το σενάριο βασίζεται στην υπόθεση της ΕΚΤ ότι η έντονη διακύμανση των τιμών που οφείλεται στον πόλεμο θα είναι προσωρινή και δεν θα επηρεάσει σημαντικά ή μακροπρόθεσμα τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σε αυτό το σενάριο, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% φέτος, δηλαδή 0,5% λιγότερο από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2023 η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,8% και το 2024 στο 1,6%.
Η μεγάλη απειλή παραμένει ο πληθωρισμός. Σε αυτό το θέμα η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στις τιμές ορισμένων τροφίμων και εμπορευμάτων λόγω του πολέμου, ενώ οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν πριν. Στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 5,1% φέτος, 2,1% το 2023 και στο 1,9% το 2024.
Αν και η Φρανκφούρτη επιμένει στο βασικό σενάριο, υπάρχουν ως συνήθως ακόμα δύο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στο δυσμενές που περιλαμβάνει αυστηροποίηση των κυρώσεων στη Μόσχα και «κούρεμα» της ανάπτυξης για την Ευρώπη. Αν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, το λογικό επόμενο είναι αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με όλα τα ευκόλως εννοούμενα, όπως μεγαλύτερος πληθωρισμός και κλυδωνισμούς στα δημοσιονομικά. Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά 1,2% στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν στο 5,9%. Στο τρίτο, χειρότερο σενάριο που έχουν εκπονήσει οι αναλυτές, η υπόθεση είναι ότι έρχονται ισχυροί κλυδωνισμοί στις τιμές της ενέργειας, μειώνεται σημαντικά η προσφορά και η οικονομία χάνει σημαντικά από τη δυναμική της με την ανάπτυξη να περιορίζεται φέτος στο 2,3% και τον πληθωρισμό να αυξάνεται στο 7,1%.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Ειδική αναφορά έγινε για την Ελλάδα, που ακόμα δεν έχει φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά μέσω εξαίρεσης τα ομόλογά της αγοράζονται από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με την ισχυρή γυναίκα τους ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, η Ελλάδα θα στηριχθεί, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Αυτή η στήριξη έχει τη μορφή των επανεπενδύσεων μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία, που μπορούν να προσαρμόζονται ανά πάσα στιγμή. Αυτό σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τις επανεπενδύσεις από τίτλους που κατέχει, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, ενώ ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρίσιμη ημέρα στα πεδία των μαχών και της διπλωματίας – Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακαρπη η συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα – «Δεν κάναμε καμία πρόοδο»
- Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Ντύνεται ξανά στα λευκά η Αττική – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες [εικόνες & βίντεο]
- Παλαιό Φάληρο: «Γάζωσαν» με σφαίρες 63χρονο επιχειρηματία – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
- Οι Ρώσοι κροίσοι συνεχίζουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα – Τι λένε στον Ε.Τ. οι εκπρόσωποί τους
- Φωτοβολταϊκά στο σπίτι: πόσο κοστίζει η ενεργειακή αυτονομία – Όσα πρέπει να ξέρετε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr