Οι τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης απασχόλησαν χθες τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, όπου οι επικεφαλής των θεσμών ενημέρωσαν του εκπροσώπους των κρατών μελών για την πορεία των συζητήσεων και τα ανοικτά ζητήματα.
Κοντά σε συμφωνία
Οπως ανέφερε κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, βασική διαπίστωση ήταν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον παρά πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, που θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.
Πάντως, το ΕWG κάλεσε τις δύο πλευρές να προσεγγίσουν τη θέση τους, ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι επικεφαλής και να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο χθες τους διαπραγματευτές ήταν το σκέλος των συντάξεων στα δημοσιονομικά μέτρα. Η διαφωνία δεν είναι να κάνει επί του μεγέθους των περικοπών, που θα ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ, αλλά στο πώς αυτά θα κατανεμηθούν τη διετία 2019-2020. Η κυβέρνηση ζητάει το μεγαλύτερο μέρος να μεταφερθεί στο 2020 για ευνόητους λόγους, ενώ το ΔΝΤ πάλι για τους δικούς του ευνόητους λόγους ζητούσε το 2019.
Στο σκέλος των δημοσιονομικών που αφορά το αφορολόγητο, στα εργασιακά και στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η προσέγγιση είναι τέτοια που μπορεί σχετικά εύκολα να υπάρξει πλήρης συμφωνία στην Αθήνα.
Η εκτίμηση που επικρατούσε χθες το βράδυ είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία και οι επικεφαλής θα βρίσκονται στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Με δεδομένο ότι όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είναι σε γενικές γραμμές συμφωνημένα, θα χρειαστεί πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 2-3 μέρες, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία.
Επόμενα βήματα
Οσο τα μέτρα δεν έχουν νομοθετηθεί στη Βουλή η συμφωνία αυτή θα είναι καταρχήν, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και σε πολιτικό επίπεδο, στο Εurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η καταρχήν συμφωνία θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν τις συζητήσεις με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον και να τις ολοκληρώσουν πριν από το μεθεπόμενο Εurogroup της 22ας Μαΐου.
Στις 22 Μαΐου και εφόσον προηγουμένως θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, θα υπάρξει η λεγόμενη συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει τη δεύτερη αξιολόγηση, την εκταμίευση της δόσης, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε σχέση με το θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η απόφαση θα ληφθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ μετά τη συνολική συμφωνία, πιθανότατα στη συνεδρίαση της 8ης Ιουνίου.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου