Το βασικό μόνιμο μέτρο για το 2022 είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Aναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Φεβρουάριο και σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα φέρουν μειώσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των 6,1 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων. Μια από τις αλλαγές του βασικού φόρου για τα ακίνητα θα είναι η πληρωμή του σε 10 ή 12 δόσεις με την πρώτη δόση να πληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάρτιο και την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης, από τον Ιανουάριο αναμένεται να νομοθετηθεί ένα πλέγμα κινήτρων για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με φοροαπαλλαγές και χρηματικά έπαθλα μέσω της αναμόρφωσης της κρατικής λοταρίας των αποδείξεων.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις εκτός από τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή για τις νομικές οντότητες και τη μειωμένη προκαταβολή φόρου θεσπίζονται από την αρχή του χρόνου κίνητρα για επενδύσεις στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας, τις εξαγωγές και τις συγχωνεύσεις και τη δημιουργία και στην Ελλάδα ομίλων ΦΠΑ με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διαχειριστικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό από το 2020 αλλά η εφαρμογή του είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, οι φορολογικές παρεμβάσεις για το 2022 αναλύονται σε έκτακτα και μόνιμα μέτρα:
» ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ περιλαμβάνονται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% με σημαντικό ετήσιο όφελος για όλους. Ειδικότερα, το ετήσιο μισθολογικό κέρδος για τους εργαζομένους κυμαίνεται από 108 έως 540 ευρώ από τη διατήρηση των μειωμένων εισφορών και από 49 έως 2.771 ευρώ από την αναστολή για ένα ακόμη έτος της εισφοράς αλληλεγγύης (ανάλογα με το ύψος των απολαβών). Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μικτό μισθό 1.000 ευρώ (847 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 132 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Εργαζόμενος με μικτό μισθό 1.200 ευρώ (1.016 καθαρά) έχει ετήσιο όφελος 207 ευρώ (158 ευρώ από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών και 49 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης).
» ΣΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΤΡΑ περιλαμβάνονται:
1 Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Η ενεργοποίηση από την 1/1/202 των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις εμπορικές τιμές κάθε περιοχής. Η προσαρμογή αυτή έχει ως αποτέλεσμα σε περισσότερες από 7.000 περιοχές οι τιμές να αυξάνονται, συμπαρασύροντας προς τα πάνω 22 φόρους και τέλη.
Λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές η αύξηση του αφορολόγητου στις δωρεές και τις γονικές παροχές και η έλευση της υποχρέωσης από 1/1/2022 για έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, χιλιάδες μεταβιβάσεις έμειναν στο αέρα. Για τον λόγο αυτό δόθηκε παράταση μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου σε φορολογούμενους να μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί στις ΔΟΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι υπόλοιποι αγοραστές θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο μεταβίβασης για τα ακίνητα που θα αγοράσουν και τα οποία βρίσκονται στις 7.000 περιοχές όπου αυξάνεται η τιμή ζώνης.
2 Νέος ΕΝΦΙΑ: Στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τον αναμορφωμένο ΕΝΦΙΑ που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο και θα εξοφληθεί σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών αλλάζουν την κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις ενσωματώνοντας και τον συμπληρωματικό φόρο. Ο στόχος είναι να υπάρξει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι το 2022 στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο το επόμενο έτος συγκριτικά με φέτος είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης και ειδικά όσοι έχουν ακίνητα στις περίπου 3.500 περιοχές που εντάθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών οι οποίοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν αντικειμενικές τιμές αυξημένες έως και 250%. Παράλληλα, σε δεύτερη φάση το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει ένα σύστημα αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και παράλληλα την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών και στις λίγες ακόμη περιοχές που μένουν εκτός.
3 Κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές: Με βάση πρόσφατη νομοθεσία από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων. Στη λίστα των επαγγελμάτων βρίσκονται αρχιτέκτονες, δικηγόροι, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
ΣΕΛΠΕ: Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το 2024-2027 και η νέα διοίκηση του συνδέσμου
Με τη νέα ρύθμιση η μείωση του φόρου θα φτάνει έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ. Παράλληλα, οι ετήσιες δαπάνες κάθε φυσικού προσώπου για επισκέψεις σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους, καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν διπλά (απόδειξη 50 ευρώ θα μετράει για 100 ευρώ) για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
4 Φορολοταρία: Στο ίδιο πλέγμα κινήτρων εντάσσονται και οι αλλαγές που προωθούνται για τη λοταρία με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις η οποία πλέον θα έχει αυξημένα έπαθλα. Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήρωση, μοιράζοντας χρηματικά έπαθλα έως και 50.000 ευρώ. Τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιείται η μεγάλη κλήρωση με έπαθλο 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αλλαγές που προωθούνται, κάθε μήνα 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ, 70 από 5.000 ευρώ, 5 από 20.000 ευρώ και ένας υπερτυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ.
Παράλληλα, στις αλλαγές της φορολοταρίας περιλαμβάνονται:
- Η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία θα είναι «αυτόνομη» και δεν θα συμπεριλαμβάνεται όπως σήμερα στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
- Στη νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς. Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν.
- Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.
5 Μειωμένοι συντελεστές για επιχειρήσεις: Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με μειωμένο φορολογικό συντελεστή, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στο 22% από 24%. Και αυτό το μέτρο είναι μόνιμο έχοντας και την έγκριση των θεσμών.
6 Μειωμένες προκαταβολές φόρου: Επίσης ισχύει η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες στο 80%. Ενώ σε όσα άτομα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου μειώνεται σε μόνιμη βάση στο 55%.
7 «Πράσινες» και ψηφιακές δαπάνες: Κάποιες από τις δαπάνες που σχετίζονται με την προώθηση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και την ψηφιοποίηση (θα καθοριστούν στις αρχές του χρόνου με υπουργική απόφαση) θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τρία χρόνια, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%. Το μέτρο συνδέεται με τα προγράμματα επιδότησης αλλά και τις επενδύσεις που θα γίνονται που θα ξεκινήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης ως επιπλέον κίνητρο για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στα προγράμματα.
8 Φορολογικές μειώσεις για συγχωνεύσεις-συνεργασίες: Μείωση του φόρου κατά 30% σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων τελικά για πέντε χρόνια αντί για 3 χρόνια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο νόμου. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ολοκληρώσει το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα που θα ψηφιστούν το 2022. Η μείωση του φόρου ως βασικό κίνητρο για τη μεγέθυνση επιχειρήσεων είναι ένα από τα πέντε είδη επενδύσεων που θα ενισχύονται από τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις το επιθυμούν μπορούν να ενισχυθούν και με χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
9 Ομιλοι ΦΠΑ: Το μέτρο αυτό αφορά στη δυνατότητα μιας ομάδας επιχειρήσεων να συνεργάζονται ώστε να μειώνεται η γραφειοκρατία και το λειτουργικό κόστος ΦΠΑ. Λόγω μεγέθους ή υποδομής μια από αυτές θα είναι διαχειρίστρια. Η εταιρία αυτή θα λειτουργεί ως μητρική εταιρία για όλες τις υπόλοιπες και θα μπορεί επ’ αμοιβή να διεκπεραιώνει όλες τις δοσοληψίες με τις εφορίες οι οποίες θα φορούν στον ΦΠΑ. Η μέθοδος αυτή είναι ευρύτατα διαδεδομένη στις αγγλοσαξονικές χώρες και εκτός από την επιχειρήσεις διευκολύνει και τις φορολογικές αρχές.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Flurona: Τι ξέρουμε για το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης – Το Τουίτερ το γλεντάει (για την ώρα τουλάχιστον)
- Κορονοϊός: Προειδοποίηση Τζανάκη για τα σχολεία – «Να παραταθούν οι διακοπές»
- Συντάξεις: Όλες οι αλλαγές που φέρνει το 2022 – Τα σημεία-κλειδιά του νόμου Βρούτση
- Πρωτοχρονιά 2022: Με ένα θέαμα γεμάτο φως και λάμψη καλωσόρισε η Αθήνα τη νέα χρονιά
- Με πυροτεχνήματα και μηνύματα ελπίδας υποδέχθηκε ο πλανήτης το 2022 [εικόνες & βίντεο]
- Κατώτατος μισθός: Τα 18 επιδόματα που αυξάνονται μαζί του [πίνακες]
- Κορονοϊός – Καπραβέλος: Ολονύχτια μάχη για νεαρή με τη μετάλλαξη Δέλτα στη Θεσσαλονίκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr