Η πορεία των συνομιλιών παραμένει άγνωστη, αφού η ελληνική αποστολή και οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφώνησαν χθες να μη δώσουν κάποιο στίγμα πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Η αίσθηση τρίτων είναι ότι στις δύο μέρες που προηγήθηκαν υπήρξε πρόοδος αλλά χωρίς να υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Φυσικό είναι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να αισθάνεται στις Βρυξέλλες πιο άνετα από ό,τι στην πολιτική αρένα της Αθήνας. Τούτο διότι η κάθε δήλωση υπουργού μετά το πέρας κάθε ημέρας συναντήσεων ξεσηκώνει πλήθος αντιδράσεων που δεν διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.
Αυτό αποδεικνύεται εύκολα και από τη χθεσινή μετάβαση στις Βρυξέλλες του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη που πυροδότησε σωρεία πολιτικών αντιδράσεων στην Αθήνα αλλά όχι άδικα. Φήμες θέλουν την ελληνική πλευρά να ξανασκέπτεται την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, έστω και σε ορίζοντα χρόνου τριετίας, ώστε να απελευθερωθεί ταχύτερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη βέβαια η εκ των υστέρων συμφωνία έρχεται, ως συνήθως, βεβιασμένα χωρίς το απαραίτητο χρόνο.
Αγνωστο είναι όμως πού βρίσκονται οι συζητήσεις για ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικά που είναι το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.
Δεδομένο είναι ότι για να υπάρξει έστω και ένα προσχέδιο συμφωνίας η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βάλει στην άκρη όλες τις κόκκινες γραμμές και να συζητήσει με τους δανειστές για όλα τα θέματα από μηδενική βάση.
Στο εργασιακό το κάστρο που αναμένεται να πέσει είναι το «όχι» που αρθρώνει εδώ και καιρό στην αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, αφού το σύνολο των δανειστών ζητά αλλαγές και του ανώτατου ορίου των απολύσεων και άρση της προαπαιτούμενης σήμερα έγκρισης από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
Χαμένο θέμα θα πρέπει να θεωρείται και η προσπάθεια μείωσης των συντάξεων το 2020 σταδιακά. Στο σύνολό τους οι θεσμοί θεωρούν ότι κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους η μείωση θα πρέπει να γίνει σε μια δόση, αφού, όπως έχει δείξει η ελληνική γραφειοκρατία, τέτοιου είδους παρεμβάσεις καθυστερούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Στα φορολογικά τα πράγματα είναι σχετικά πιο εύκολα, καθώς υπάρχει καταρχήν συμφωνία Αθήνας και θεσμών για τη μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα. Μένει όμως να διευκρινιστούν η κλιμάκωσή του ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη και η εξασφάλιση της καθαρής δημοσιονομικής απόδοσης του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).
Τα αντισταθμιστικά μέτρα είναι ένα θέμα που καίει κυριολεκτικά την ελληνική πλευρά για πολιτικούς λόγους αλλά όχι και τους δανειστές, με δεδομένο ότι δεν θα εφαρμοστεί ούτε ένα επεκτατικό μέτρο αν πρώτα δεν διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη μέρα των συνομιλιών (το βράδυ της Δευτέρας) το θέμα των αντίμετρων ήταν και παραμένει χαμηλά στην ατζέντα των δανειστών.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου