Οπως δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, «ο νέος αναπτυξιακός εισάγεται για επεξεργασία στις επιτροπές της Βουλής την Πέμπτη (16/12), ενώ θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το 2022». Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα 15 βασικά χαρακτηριστικά του νέου αναπτυξιακού νόμου:
1 Ο νέος αναπτυξιακός νόμος περιλαμβάνει 13 καθεστώτα. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τα εξής:
1. Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων. 2. Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων. 3. Νέο Επιχειρείν. 4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. 5. Ερευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία. 6. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία. 7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα. 8. Επιχειρηματική Εξωστρέφεια. 9. Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων. 10. Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού. 11. Μεγάλες Επενδύσεις. 12. Ευρωπαϊκές Αλυσίδες Αξίας. 13. Επιχειρηματικότητα 360ο.
2 Οι προκηρύξεις των καθεστώτων έχουν σταθερό ετήσιο κύκλο για όλα τα έτη ισχύος του νόμου. Στην περίπτωση της άμεσης αξιολόγησης, η προκήρυξη γίνεται άπαξ ετησίως. Στην περίπτωση της συγκριτικής αξιολόγησης, οι προκηρύξεις κάθε καθεστώτος γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατ’ έτος με διάρκεια ισχύος κάθε προκήρυξης τους τρεις μήνες, χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης παράτασης.
3 Στα γνωστά είδη ενισχύσεων (φορολογική απαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) προστίθεται η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου, η οποία αφορά, ωστόσο, σε συγκεκριμένο καθεστώς (Νέο Επιχειρείν).
4 Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, όπου παρέχονται στις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις κεφαλαιακά κίνητρα, σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν φορολογική απαλλαγή. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις.
5 Ο νόμος απευθύνεται τόσο σε υποψήφιους ημεδαπούς όσο και αλλοδαπούς επενδυτές, παρέχοντας κίνητρα προσέλκυσης για να επενδύσουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα.
6 Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι φορείς επενδύσεων, που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
7 Το ελάχιστο ποσό επένδυσης είναι στις 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνεται στις 150.000 ευρώ, για τις μικρές στις 250.000 ευρώ, για τις μεσαίες στις 500.000 ευρώ και για τις μεγάλες στο 1 εκατ. ευρώ.
Έκτακτη ανακοίνωση από την ΑΒ Βασιλόπουλος - Τι θα γίνει την Κυριακή
8 Ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) της χρονικής περιόδου 2022-2027 (αναμένεται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) περιλαμβάνει προσαυξημένα ποσοστά ενισχύσεων στο σύνολο σχεδόν των περιφερειών της χώρας. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται προσαύξηση +20% και +10%, σε σχέση με τα προβλεπόμενα ποσοστά ενίσχυσης, για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο νέος ΧΠΕ θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2022.
9 Οι ενισχύσεις σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία, η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και οι κοινωνικού προσήμου ενισχύσεις (π.χ. για επαγγελματική κατάρτιση και για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση ή με αναπηρία), μπορούν, πλέον, να αποτελούν ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια.
10 Μειώνεται στις 60 ημέρες η εκκαθάριση των αιτήσεων και στις 100 ημέρες η οριστική υπαγωγή, ενώ παλαιότερα η ίδια διαδικασία διαρκούσε τουλάχιστον 1,5 χρόνο.
11 Στην περίπτωση που η αξιολόγηση του φακέλου, από πλευράς κράτους, δεν γίνει εντός 45 ημερών θα στέλνεται απευθείας σε ορκωτό λογιστή, ο οποίος θα πληρώνεται από την Πολιτεία. Ο ορκωτός ελεγκτής που θα χρειαστεί στη συνέχεια -για τον έλεγχο ολοκλήρωσης του έργου- θα πληρώνεται από τον επενδυτή.
12 Ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω των 700.000 ευρώ, προκειμένου: α. για την πιστοποίηση του 50% ή β. του 65% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου ή γ. της ολοκλήρωσης και της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, διενεργείται, υποχρεωτικά, από ορκωτό ελεγκτή – λογιστή ή ελεγκτική εταιρία.
13 Η συμμετοχή μιας επένδυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμβατή και με τον αναπτυξιακό νόμο.
14 Ο νέος αναπτυξιακός έχει δρομολογηθεί να ψηφισθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ εντός του πρώτου διμήνου του 2022.
15 Η αίτηση για τη χορήγηση ενίσχυσης περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία: α. την επωνυμία και το μέγεθος της επιχείρησης, β. την περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ημερομηνιών έναρξης και λήξης, γ. τον τόπο εκτέλεσης του έργου, δ. τον κατάλογο των δαπανών του έργου, ε. τα είδη και το ποσό ενίσχυσης και στ. το χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου. Η αίτηση υπαγωγής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται, υποχρεωτικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ-Αν), το οποίο διαλειτουργεί με το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr