Η επτάωρη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής έδωσε το μήνυμα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι η καθυστέρηση για την υπεράσπιση «κόκκινων γραμμών» θα οδηγήσει σε ένα νέο πάγωμα των διαπραγματεύσεων, όπως αυτό που είχαμε από την αρχή του Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
Χρονοδιάγραμμα
Στο άτυπο χρονοδιάγραμμα των δανειστών είναι η Ελλάδα να έχει τεχνική συμφωνία μέχρι και το τέλος Απριλίου ώστε να συζητηθεί στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ όπου αναμένεται να αποφασιστεί και η ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αν αποδεχθεί τις προτάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για ελλείμματα και χρέος. Αν το Ταμείο απαντήσει θετικά, τότε Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, που έχουν πρόβλημα να εγκρίνουν νέα δόση προς την Ελλάδα, θα μπορούν να το κάνουν με την έγκριση της τελικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ωστόσο η τεχνική συμφωνία, όπως παραδέχονται τώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνει και τα πρόσθετα μέτρα για το 2019.
Σε πρώτη ανάγνωση οι περικοπές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις δεν υπάρχουν ως δεσμεύσεις στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου αλλά αποτελούν τμήμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2017 – 2021. Το ΜΠΔΣ 2017 -2021 με τη σειρά του έπρεπε να έχει συνταχθεί από πέρσι το καλοκαίρι αλλά λόγω της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης και της αποδοχής από ελληνικής πλευράς των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ το πεδίο του ξεπερνάει τη διάρκεια του προγράμματος και πρέπει να περιλάβει και τα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019.
Διαφορές
Τις προηγούμενες μέρες οι τηλεδιασκέψεις που έγιναν είχαν ως κύριο αντικείμενο τρία θέματα:
1 Το εργασιακό όπου υπάρχει πλήρης αντίθεση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Την Παρασκευή υπήρχε ξεκάθαρη άρνηση των δανειστών για μια νέα αναβολή του θέματος που προσδοκούσε η ελληνική πλευρά, η οποία αντιμετωπίζει το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό των απαιτήσεων του ΔΝΤ, ελπίζοντας όμως ακόμη ότι μπορεί να έχει μια «πολιτική λύση». Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ζητούν αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και το ΔΝΤ να απαιτεί απελευθέρωση. Και οι δύο όμως πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να αρθεί άμεσα η έγκριση που προβλέπεται σήμερα από τον υπουργό Εργασίας. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο, το ΔΝΤ είπε καθαρά ότι κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα για την οικονομία, καθώς θα οδηγούσε σε αυξήσεις μισθών που δεν συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα.
2 Το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα. Οι δανειστές επιμένουν ότι η συζήτηση γίνεται για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 2% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά παρουσιάζει προβλέψεις για πλεονάσματα πάνω από 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 προσπαθώντας έτσι να μειώσει το ύψος των μέτρων.
3 Το ασφαλιστικό, δηλαδή οι περικοπές που θα έχουμε στις συντάξεις από το 2020. Οι δανειστές επανέλαβαν με μια φωνή την Παρασκευή ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να γίνουν σε μία δόση το 2020 και όχι σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας όπως ζητά η ελληνική πλευρά. Η Αθήνα συνεχίζει να ζητά τη σταδιακή εφαρμογή της περικοπής με στόχο να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που έχουν απομείνει να παίρνουν κοντά στα 1.000 ευρώ.
Στο μόνο σημείο που υπάρχει αμοιβαία αποδοχή είναι για τη μείωση του αφορολογήτου από τις 8.636 ευρώ στις 6.000 ευρώ από την 1η/1/2019 με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων από άμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Προσυσκέψεις
Ο φόβος που υπάρχει στην ελληνική αποστολή που βρίσκεται από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες είναι οι πιέσεις που θα ασκηθούν για κλείσιμο της αξιολόγησης το αργότερο μέχρι και τα τέλη Απριλίου ώστε να υπάρχει τελική συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Μαΐου.
Μια προσύσκεψη όπως αυτή που έγινε πριν από το Eurogroup του Φεβρουαρίου μεταξύ της ελληνικής αποστολής (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται από το ΥΠΟΙΚ) θα οδηγήσει σε εκβιαστικά διλήμματα για θέματα στα οποία είναι φανερό πια ότι η ελληνική πλευρά επιμένει να περιμένει μια καλύτερη συμφωνία.
Βέβαιο θεωρείται πάντως ότι πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουμε συναντήσεις με τον Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για θέματα οικονομικής πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα χωρίς όμως να αναλάβει εκ των προτέρων δεσμεύσεις για μια σειρά από θέματα με πρώτο το εργασιακό, όπου η υποχώρηση θα δημιουργούσε εκτός από κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου