Σε έγγραφό του που κατέθεσε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ενημερώνοντας για το προηγούμενο Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπερβεί το δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων. Στο ίδιο έγγραφο ξεκαθαρίζεται ότι τα όποια αντίμετρα, εάν εφαρμοστούν μετά το 2019, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε σε αντίθεση με την πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία διά του εκπροσώπου της επέμεινε και χθες η ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων να γίνει ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 με βάση την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018.
Μετά και τη χθεσινή επίσημη θέση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών γίνεται σαφές ότι οι δανειστές θέλουν η ενεργοποίηση των θετικών μέτρων να γίνει «απολογιστικά». Δηλαδή τα περιοριστικά μέτρα να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ενώ τα αντισταθμιστικά να ενεργοποιηθούν μετά την επικύρωση της επίτευξη της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2018.
Την ίδια ώρα ο σκληρός του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν φαίνεται ότι δεν δίνει μεγάλη βιωσιμότητα στα αντίμετρα, αφού καθώς φαίνεται μετά και την αναθεώρηση που είχαμε πρόσφατα στο ΑΕΠ του 2016 επέστρεψε στις απαισιόδοξες προβλέψεις του για την Ελλάδα. Σε έγγραφο που διακινείται στην Κομισιόν και αφορά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που ολοκληρωθήκαν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα τονίζεται ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου θεωρεί ότι το 2019 η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό αποδεικνύεται και από την άκαμπτη στάση της επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου στην Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία στη συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η Ελλάδα ζητούσε σταθερά την κάλυψη κενού ύψους 2% του ΑΕΠ.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Στη θετική του ανάγνωση κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πιέζει ώστε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να αναθεωρήσουν το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, κάτι που προς το παρόν είναι απίθανο. Στην αρνητική του ανάγνωση η ερμηνεία Τόμσεν για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει σε πρόσθετα μέτρα χωρίς πολλές εκπτώσεις.
Οι συντάξεις
Από τα συμπεράσματα του ενημερωτικού εγγράφου των ευρωπαϊκών θεσμών προκύπτει ότι η ελληνική πλευρά έχει δεχθεί τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019. Ωστόσο στο δεύτερο σοβαρό μέτρο, τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις «παλιές» συντάξεις, Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ δείχνουν ευθυγραμμισμένοι στο ότι η μείωση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ από το 2020 και όχι σε ορίζοντα τριετίας όπως ζητά το οικονομικό επιτελείο.
Με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι το αφορολόγητο μειώνεται κοντά στις 6.000 ευρώ σε μέσα επίπεδα, οι συνταξιούχοι που έχουν απομείνει να παίρνουν πάνω από 500 ευρώ θα πάθουν διπλό σοκ. Ενώ θεωρητικά θα έχουμε βγει από το Μνημόνιο θα δουν το 2019 να αυξάνονται οι φόροι που πληρώνουν (αυτοί που παίρνουν 501 έως και 760 ευρώ θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά). Τον επόμενο χρόνο, το 2020, οι ίδιοι άνθρωποι θα δουν να μειώνονται και οι συντάξεις τους λόγω της πλήρης εφαρμογής του Μνημονίου… μετά το Μνημόνιο.
Με δεδομένα όλα αυτά, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν βλέπουν ούτε και για το Eurogroup της Δευτέρας κάποια σπουδαιότερη εξέλιξη από τη διαπίστωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών μιλώντας για το ενδεχόμενο τεχνικής συμφωνίας από τώρα για το Eurοgroup της 7ης Απριλίου. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν συνεχείς τηλεδιασκέψεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής. Ωστόσο τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών δεν θα αναμένεται να έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου