Στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε στον «Ε.Τ.» πως θα «κουρεύονται», τελικά, χρέη που αφορούν σε ΦΠΑ και ΦΜΥ (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών), αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία -εκτός των παρακρατούμενων εισφορών.
Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στον ακριβή τρόπο που θα γίνεται αυτό.
Υπενθυμίζεται πως εξερχόμενος της διαπραγμάτευσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης κοινοποιώντας πως έκλεισε το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρόσθεσε ότι θα «κουρεύεται» σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ, όχι όμως και ο ΦΜΥ.
Η διαφωνία για το «κούρεμα» των φόρων αποτέλεσε το μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων για πολλούς μήνες. Αλλωστε και στο ν/σ που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης -πριν ακόμη κλείσει η συμφωνία- αναφέρεται πως μένουν εκτός «κουρέματος» οι οφειλές προς το Δημόσιο που αφορούν σε: φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρους και ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η λύση που βρέθηκε είναι πολύ πιο κοντά στην απαίτηση των δανειστών το «κούρεμα» να αφορά ακόμη και οφειλές των παραπάνω κατηγοριών.
Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων ξεκίνησαν την Πέμπτη και συνεχίστηκαν χθες. Επί τάπητος τέθηκε το αίτημα των δανειστών για θέσπιση κριτηρίων από τα οποία θα προκύπτουν οι δείκτες βιωσιμότητας. Βάσει αυτών, θα προσδιορίζεται και ο ακριβής αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο. Σημειώνεται πως στο ν/σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό επισημαίνεται πως δεν είναι έγκυρος όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης, ο οποίος προβλέπει την αποπληρωμή αυτού του είδους οφειλών σε περισσότερες από 120 δόσεις, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται ποιος δικαιούται τις 120 δόσεις και ποιος λιγότερες.
Στα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές κατά τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει σύγκλιση στα εξής: το όριο του συνολικού χρέους για να μπει κανείς στο «μηχανισμό» θα είναι οι 20.000 ευρώ, εκτός θα μένουν οι οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. πιστωτές που δημιουργήθηκαν μετά την 31η/12/2016, ενώ ο νόμος θα έχει διάρκεια έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Τέλος, σύμφωνα με στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας, το πιθανότερο είναι πως στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν θα μπουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ζητούν οι παραγωγικοί φορείς της χώρας. Οσο για τα αυστηρά κριτήρια ένταξης, σχολίασε: «Ισως γίνει κάποια μικρή βελτίωση, όμως το συζητάμε ακόμη».
Ιωάννα Φεντούρη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου