Να σημειωθεί πως η συζήτηση μεταξύ των μελών του κυβερνητικού επιτελείου και των εκπροσώπων των θεσμών, συνεχίζεται τόσο γα τα δημοσιονομικά όσο και για τα εργασιακά και όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές δεν αναμένεται να αποχωρήσουν αύριο.
Οι απογευματινές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν με καθυστέρηση- στις 18:00 αντί για τις 16:30 όπως είχε προγραμματιστεί- και κατά τη διάρκειά τους «έκλεισε» το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπως δήλωσε στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Συνεχίζονται όμως οι συζητήσεις, για τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.
Το ορόσημο της 20ης Μαρτίου για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, την ώρα που το πιθανότερο σενάριο είναι οι θεσμοί να αναχωρήσουν εντός της εβδομάδας και να επιστρέψουν στην Αθήνα εφόσον υπάρξει πρόσφορο έδαφος.
Crash test στους μισθούς της Ευρώπης - Που βρίσκεται η Ελλάδα [γράφημα]
«Ανοιχτό» είναι ακόμη το αν εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν αμέσως στην Αθήνα, ή αν θα γίνουν εξ αποστάσεως ανταλλαγές στοιχείων τηλεδιασκέψεις, για σύγκλιση στα ανοιχτά θέματα.
Θυμίζεται πως στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Δεν εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη. Όμως γεννούνται ερωτηματικά για τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν, τελικά, να ενταχθούν προκαλεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό απαιτείται να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση κατά την τελευταία τριετία.
Πρόσθετα, η σύναψη ρύθμισης μετά την 1η/7/2016 καθιστά απαγορευτική την ένταξη επιχειρήσεων, διότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχουν δύο, τρεις ή και περισσότερες ρυθμίσεις την παραπάνω ημερομηνία. Το αρνητικό τρίπτυχο συμπληρώνεται από την προϋπόθεση να μην έχει ένας πιστωτής το 85% των απαιτήσεων, γεγονός που επίσης αφορά ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, διότι είναι σύνηθες μια επιχείρηση το δανεισμό της να το διατηρεί σε έναν πιστωτικό φορέα, λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ τους.