Την ώρα λοιπόν που οι πιστωτές ασκούν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, μερίδα επιχειρήσεων αποφεύγει να πληρώσει το κόστος μισθοδοσίας, ενισχύοντας την παραοικονομία, κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερες τις προσπάθειες που καταβάλλονται, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες εκτιμήσεις, η «μαύρη αγορά» αντιπροσωπεύει ήδη το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας.
Στο δημοσίευμα αναφέρονται περιπτώσεις εργαζόμενων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, όπου μέρος των αμοιβών τους καταβάλλεται με κουπόνια.
Χαρακτηριστική είναι περίπτωση εργαζόμενης, στην οποία αυξήθηκαν τα καθήκοντά της αλλά, όπως ενημερώθηκε, η επιπλέον αμοιβή των 150 ευρώ θα γίνεται με κουπόνια σούπερ μάρκετ. Αλλη εργαζόμενη σε όμιλο επιχειρήσεων με την πρόσληψή της ενημερώθηκε ότι από την αμοιβή των 1.000 ευρώ μόνο τα 300 θα είναι νόμιμα.
ΔΥΠΑ: 392 προσλήψεις πρώην εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέσω του ειδικού προγράμματος απασχόλησης
«Οι πληρωμές σε είδος είναι μεταξύ των πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που επιδιώκουν να θέσουν ένα ανώτατο όριο δαπανών μισθοδοσίας», υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται, τη στιγμή που οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να αυξήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της, οι εταιρείες που αποφεύγουν τις εισφορές κάνουν αυτό το έργο πιο δύσκολο.
«Δεν έχουμε ακριβή εικόνα» δηλώνει στο Bloomberg ο Νάσος Ηλιόπουλος, αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας και προσθέτει: «Αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι νόμιμο να αντικαταστήσουν τις πληρωμές με κουπόνια. Τα κουπόνια επιτρέπονται να δίνονται μόνο ως ένα επιπλέον μπόνους. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και να μην πληρώνουν τους εργαζόμενους για τις επιπλέον ώρες εργασίας».
Για τις υπερφορολογούμενες επιχειρήσεις, το να παρακάμπτουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είναι ένας τρόπος για να επιβιώσουν, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος μισθός ενός εργαζόμενου στην Ελλάδα επιβαρύνεται κατά μέσο όρο με 39,3%, και περίπου τα μισά από αυτά τα βάρη πέφτουν στους εργοδότες.