Οπως ανέφερε, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, «επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου να πληρώσουν δύο δόσεις τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυτό».
Ως γνωστόν, αν δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση λόγω αγοραπωλησίας ακινήτων του φορολογούμενου, το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν θα διαφέρει από το περσινό, αφού ο φόρος για φέτος θα υπολογιστεί με βάση τις περσινές αντικειμενικές τιμές. Ο φόρος εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου φέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «το 2022 θα υπάρξει δομική αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, όπως είπε, «θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος».
Πυρόπληκτοι
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται φέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου φέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από το φόρο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.
Πυροτεχνήματα Τσίπρα
Παρότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μια από τις μόνιμες φορολογικές αλλαγές για το 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε χθες ότι, παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, το περιθώριο να πάρει κανείς μόνιμα μέτρα τον επόμενο χρόνο είναι περιορισμένη. Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, τόνισε: «Σε περίοδο που έχουμε ρήτρα γενικής διαφυγής δεν επιτρέπονται μόνιμα μέτρα πάνω από 0,1% – 0,2% του ΑΕΠ. Ο κ. Τσίπρας εμφάνισε μόνιμα μέτρα της τάξης των 2 – 2,5 δισ. ευρώ. Ολη η Ευρώπη δεν μπορεί να λαμβάνει μόνιμα μέτρα στην περίοδο της ρήτρας γενικής διαφυγής. Οταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, δεν θα μπορείς να πάρεις τέτοια μέτρα, είναι σαν να λες ότι θα πάρεις τέτοια μέτρα στον πλανήτη Αρη», είπε, ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
9 σημεία για… λίφτινγκ στο Σύμφωνο Σταθερότητας
Εννιά προτάσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα:
1 Η στοχοθεσία των δημοσιονομικών κανόνων πρέπει τα αποτυπωθεί θεσμικά. Να γνωρίζει δηλαδή κάθε κράτος-μέλος το περιθώριο άσκησης εθνικής πολιτικής και της υποχρέωσης προσαρμογής στους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Νέο πακέτο μείωσης φόρων στα προσεχώς
2 Το κριτήριο του χρέους πρέπει να αφορά τη βιωσιμότητα και τα οικονομικά δεδομένα κάθε χώρας και όχι το ύψος του.
3 Βασικός δείκτης πρέπει να είναι η ποσοστιαία μεταβολή των δημοσίων δαπανών με εξαίρεση τις δαπάνες χρέους και των δημοσίων επενδύσεων. Προτείνεται να καθιερωθεί εθνική ρήτρα διαφυγής και περίοδος μετάβασης όταν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.
4 Να θεσπιστούν αναπτυξιακά κίνητρα για γρήγορη προσαρμογή και να καταργηθούν για χώρες οι οποίες θα βρίσκονται σε περίοδο διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων.
5 Η ανάπτυξη μιας κεντρικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο δημοσιονομικής δυνατότητας (central fiscal capacity), επεκτείνοντας την παλιότερη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2018) για το European Investment Stabilisation Function (EISF).
6 Το σύστημα των κινήτρων, η κεντρική δημοσιονομική δυνατότητα και η τυχόν επίκληση της εθνικής ρήτρας διαφυγής προτείνεται να αξιολογούνται και να αναθεωρούνται ανά πενταετία.
7 Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την απόκλιση του αναμενόμενου πληθωρισμού από το στόχο του πληθωρισμού και τη φάση του οικονομικού κύκλου κάθε χώρας.
8 Εξαίρεση των δαπανών για τη συμμετοχή στα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία και των δαπανών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
9 Αναβάθμιση του ρόλου των ανεξάρτητων δημοσιονομικών θεσμών. Οι εθνικοί ανεξάρτητοι φορείς θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του νέου πλαισίου μέσω της δυνατότητας για εκ των προτέρων αξιολόγηση της συμμόρφωσης των κρατών-μελών με τους κανόνες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ευγενία Δημητροπούλου & Πέτρος Λαγούτης στο ΤΥΠΟΣ TV: Δίνουν spoiler για τον «Ήλιο»
- Γέννησε κρυφά η Έλενα Παπαρίζου; Πήραν… φωτιά τα social media
- Η Άση Μπήλιου προειδοποιεί: Τα πάνω κάτω στον έρωτα – Τα 4 ζώδια που επηρεάζονται
- GNTM 4: Ποια είναι η νέα κριτής Ισμήνη Παπαβλασοπούλου [εικόνες]
- Πάμε Δανάη: Η επική φάρσα του Σάκη στη Μαριαλένα που αποκάλυψε την σχέση τους [βίντεο]
- Βραβεία Emmy: Σάρωσαν οι σειρές του Netflix – Στην κορυφή «The Crown» και το «The Queen’s Gambit»
- Τηλεθέαση: Ποιοι έκλαψαν και ποιοι γέλασαν το Σαββατοκύριακο
- Ζώδια: Πρόβλεψη-φωτιά της Άση Μπήλιου για τα 4 ζώδια που επηρεάζονται από την Πανσέληνο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr