Χωρίς να συμπεριλαμβάνει ισχυρά κίνητρα για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων στις ελληνικές φορολογικές αρχές διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι «διαπραγματεύτηκαν» με τους εκπροσώπους των δανειστών και για το συγκεκριμένο θέμα, συμφώνησαν να μη συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου οι διατάξεις οι οποίες προέβλεπαν εκπτώσεις από 20% έως 80% στους πληρωτέους φόρους εισοδήματος για όσους αποκαλύψουν στην εφορία αποκρυβέντα εισοδήματα και τα επαναπατρίσουν στην Ελλάδα τοποθετώντας τα σε λογαριασμούς προθεσμιακών καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες ή σε μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου ή σε ελληνικά ομόλογα ή σε άλλα επενδυτικά προϊόντα στη χώρα μας.
Τις διατάξεις αυτές είχε διαμορφώσει και είχε συμπεριλάβει στο προσχέδιο του νομοσχεδίου ο έτερος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος όμως απομακρύνθηκε στη συνέχεια από την ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Οι τρεις Ελληνες «διαπραγματευτές» (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης) και οι δανειστές συμφώνησαν, τελικά, σε ένα εντελώς διαφορετικό νομοσχέδιο, το οποίο όχι μόνο δεν θα παρέχει κίνητρα προς τους φορολογουμένους για να προχωρήσουν στην οικειοθελή αποκάλυψη στην εφορία τυχόν μεγάλων ποσών εισοδημάτων που απέκρυψαν και φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά θα τους ζητά να πληρώσουν φόρους με συντελεστές 40%-45%, μαζί με προσαυξήσεις κλιμακούμενες ανάλογα με τον αριθμό των ετών που παρήλθαν από τη στιγμή που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα μέχρι τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν στην εφορία!
Επιπλέον, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου όσοι υπαγόμενοι σε ΦΠΑ επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποδεχθούν να αποκαλύψουν στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών θα επιβαρύνονται και με τον ΦΠΑ που αναλογεί στα αποκρυβέντα ποσά! Επίσης, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως διαμορφώθηκε κατ’ απαίτηση των δανειστών, δεν προβλέπεται καν η χορήγηση έκπτωσης σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής όλου του ποσού των φόρων και των προσαυξήσεων που θα προκύψουν.
Πιο αναλυτικά, με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα παρέχεται η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα ή έσοδα ή άλλου είδους κεφάλαια, τα οποία απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, νόμιμο ή παράνομο, να τα δηλώσουν με αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις και -είτε τα έχουν φυγαδεύσει σε τράπεζες στο εξωτερικό είτε τα έχουν κρύψει σε θυρίδες ή… σεντούκια στο εσωτερικό της χώρας- να πληρώσουν επί των κεφαλαίων αυτών φόρο εισοδήματος με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυε το έτος κατά το οποίο τα κεφάλαια αυτά απεκρύβησαν από την εφορία και «φυγαδεύτηκαν».
Επί του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στα ποσά αυτά θα επιβάλλεται ποσοστιαία προσαύξηση κλιμακούμενη ανάλογα με τα έτη που παρήλθαν από τη στιγμή της απόκρυψης μέχρι τη στιγμής της αποκάλυψης των εισοδημάτων.
Οι φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα απαλλαγούν από κάθε ποινική κύρωση για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Επιπλέον, από τη στιγμή που θα πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τις αναλογούσες σ’ αυτόν προσαυξήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα κεφάλαια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα υπάγεται στις διατάξεις περί «πόθεν έσχες», καθώς επίσης και για να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Ουσιαστικά, με τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου θα είναι δυνατό να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, φυγαδευμένα στο εξωτερικό ή κρυμμένα στο εσωτερικό.
Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις
● Χιλιάδες Ελληνες φορολογούμενοι, οικονομικά ισχυροί, που περιλαμβάνονται στην περίφημη «λίστα Μπόργιανς», με τα δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοιχτεί σε ελβετική τράπεζα. Τη λίστα έχει αποστείλει σε CD η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από τα τέλη Νοεμβρίου 2015.
● 1.727 φυσικά και νομικά πρόσωπα από τα 2.062 της περίφημης «λίστας Λαγκάρντ», του καταλόγου των Ελλήνων κατόχων τραπεζικών λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα HSBC. Οι 1.727 φορολογούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές και φορολογικές αρχές και πολλοί από αυτούς ελέγχονται αυτή τη στιγμή από το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και τις αρμόδιες ΔΟΥ.
● 306 πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ επειδή διαπιστώθηκε ότι απέκτησαν μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία.
● 35 Ελληνες μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, οι υποθέσεις των οποίων ελέγχονται από το ΣΔΟΕ με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και έρευνες περιουσιακής κατάστασης.
● 54.246 φυσικά πρόσωπα που από το 2009 έως τα μέσα του 2012 έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, συνολικού ύψους 22,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την περίφημη λίστα των «εμβασμάτων εξωτερικού».
Περίπου 588 υποθέσεις της λίστας αυτής έχουν ήδη ελεγχθεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ, για άλλες 1.500 περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.
Ουσιαστικά, στις ρυθμίσεις αυτές θα μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και του εξωτερικού που ελέγχονται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και τις λοιπές φοροελεγκτικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με ορισμένες λεπτομέρειες των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου:
● Προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού είναι τα ποσά των κεφαλαίων αυτών να είναι κατατεθειμένα ή επενδεδυμένα στην αλλοδαπή μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.
● Οι κάτοχοι καταθέσεων εξωτερικού, εφόσον θα υποβάλουν τη σχετική δήλωση, θα λάβουν πιστοποιητικό στο οποίο θα βεβαιώνεται η τήρηση της διαδικασίας νομιμοποίησης των κεφαλαίων τους.
● Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν κρυφτεί στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να υπαχθούν και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και κεφαλαίου, για τις οποίες μέχρι την ημερομηνία έναρξης ισχύος των σχετικών διατάξεων:
α) δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου,
β) έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και ο έλεγχος και δεν έχει ολοκληρωθεί ή έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού φόρου, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί,
γ) έχει ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ή εκκρεμεί ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας εμπροθέσμως ασκηθέν ένδικο βοήθημα ή μέσο,
δ) έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου ή δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης έφεσης ή αναίρεσης αντιστοίχως.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής