Αν και το Spiegel δεν αναφέρει που έλαβε τις πληροφορίες, το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει πως το Ταμείο ήλθε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδος ώστε να επιβληθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ σε αντάλλαγμα για φρέσκο χρήμα.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε τα εξής: «Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες».
Το δημοσίευμα ανέφερε πως «το ΔΝΤ αναμένεται να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης μόνο με 5 δισ. ευρώ», αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel. ο περιοδικό σχολιάζει πως «το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».
Οπως σημειώνει, «αρχικά το καλοκαίρι του 2015, όταν και συμφωνήθηκε το πακέτο διάσωσης είχε συζητηθεί το ποσό των 16 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, μετά από μια μακρά διαμάχη το ΔΝΤ ζήτησε αντάλλαγμα για φρέσκο χρήμα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. «Για αρκετό καιρό, το Ταμείο αρνούνταν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των 86 δισ. Ευρώ, διότι πίστευε πως μια μέγιστη αύξηση κατά 1,5% είναι ρεαλιστική», προσθέτει.
Την Πέμπτη, εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε εμφατικά τη θέση του Ταμείου πως για να υπάρξει συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα πρέπει να στέκεται σε δύο πυλώνες, στις μεταρρυθμίσεις και στην ελάφρυνση του χρέους.
Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι η συνάντηση έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό. Θα ανταλλάξουν απόψεις για τα πρόσφατα γεγονότα συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής προεδρίας των G20.
Σύμφωνα με τη Die Welt, η οποία επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές, πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και της επικεφαλής του Ταμείου, Λαγκάρντ, η οποία και υποσχέθηκε στη Μέρκελ πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018, ήτοι έναν χρόνο μετά από τις γερμανικές εκλογές, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα σχολιάζει πως «εάν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, το ΔΝΤ αγοράζει, για ακόμη μία φορά, χρόνο».
Πηγή: www.mignatiou.com