Παράλληλα, προβλέπονται πιστώσεις χρόνου, όπως της υποχρεωτικής εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί κατά πόσο μπορούν τα μεγάλα αυθαίρετα να «ευνοηθούν» από τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει βελτιώσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη χωροθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εκκίνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία σκοπό έχουν να βάλουν «φρένο» στην εκτός σχεδίου δόμηση και να καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης και περιοχές προστασίας στο σύνολο της Επικράτειας.
Οπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης έχουν δεσμευθεί 60.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις ΖΥΣ και οι πρώτες αναμένεται να προκηρυχθούν στα τέλη Νοεμβρίου.
Οσον αφορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι μελέτες τους έχουν χωριστεί σε τέσσερις κύκλους. Ο πρώτος, που περιλαμβάνει 11 μελέτες, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο (80 μελέτες) και οι άλλοι δύο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Στις σκέψεις του ΥΠΕΝ, χωρίς όμως να θεωρείται ακόμα «κλειδωμένο», είναι να ανοίξει πάλι υπό προϋποθέσεις το ζήτημα το μεγάλων αυθαιρέτων μέσω της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.
Οπως είναι γνωστό, η ΜΣΔ καλύπτει ακίνητα, για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο το συντελεστή που ισχύει στην περιοχή. Από αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.
Αν τελικά ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, θα αγοράζεται ο συντελεστής δόμησης από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και των χαρακτηρισμένων μνημείων και θα πουλιέται σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις. Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή, θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων και αυτοί που θα αγοράζουν το συντελεστή στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται, επίσης, η παράταση ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικού έως 30/9/2021. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο διάστημα συνεχίζεται η παράλληλη λειτουργία της ΗΤΚ με τις βεβαιώσεις μηχανικού για τις συναλλαγές σε ακίνητα, αλλά η συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα γίνει υποχρεωτική μετά το πέρας του μεταβατικού αυτού διαστήματος, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Διορθώσεις υπάρχουν όμως και στον τελευταίο νόμο αυθαιρέτων, μέσω των οποίων προβλέπεται ότι:
– Εντάσσονται ρητά στην κατηγορία 3 των οικοδομικών αδειών οι περιπτώσεις της προσθήκης δόμησης σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο, με χρήση ειδικού κτιρίου, εφόσον η προσθήκη δεν υπερβαίνει το 50% της υπάρχουσας δόμησης και σε εντός και εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς και οι εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, δεξαμενών υγρών και αερίων καυσίμων σε πρατήρια καυσίμων.
– Διορθώνεται σφάλμα και αποσαφηνίζεται ότι δεν τυγχάνει εφαρμογής η διαδικασία του προελέγχου ούτε στην κατηγορία 3 των οικοδομικών αδειών. «Στην πράξη, ευθυγραμμίζεται η διάταξη με τη βούληση του νομοθέτη του Ν. 4759/2020 ως προς την πλήρη αυτοματοποίηση των οικοδομικών αδειών. Ετσι, και κατόπιν της πρόσφατης επικαιροποίησης του συστήματος e-adeies, το σύνολο των οικοδομικών αδειών εκδίδεται αυτόματα χωρίς να παρεμβάλλεται προέλεγχος στο στάδιο της έκδοσης οικοδομικής άδειας», τονίζει το ΥΠΕΝ.
Οπως έχει γράψει ήδη ο Ελεύθερος Τύπος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχουν αντιφατικές ερμηνείες στον ΝΟΚ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ταύτιση απόψεων στις υπηρεσίες δόμησης και στους μηχανικούς. Το σχέδιο νόμου αποσαφηνίζει τα σχετικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού, αερισμού στους χώρους κλιμακοστασίου κ.ά.
Ανακύκλωση
Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών στόχων για την ανακύκλωση. Μεταξύ άλλων, προωθείται η χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, πλαστικών, μετάλλων και βιοαποβλήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα πλαστικά, με μέτρα όπως η εισαγωγή περιβαλλοντικού τέλους για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα PVC και η διαφοροποίηση της εισφοράς στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ανάλογα με την ανακυκλωσιμότητα του πλαστικού.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να εφαρμόσουν το σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω», με τη χρέωση χαμηλότερων δημοτικών τελών σε όλους όσοι παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα καταστεί υποχρεωτικό για όλους τους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όμως και ενεργειακές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων, δίνεται η απαιτούμενη ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ να αναβαθμίσει τα δίκτυά του, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύνδεση περισσότερων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr