Τόνισε βέβαια ότι βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος μείωσης των φόρων θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από την ανάπτυξη της οικονομίας από το 2022 και μετά. Μάλιστα τόνισε ότι προς μονιμοποίηση οδεύουν και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση-τουρισμό- μεταφορές που υιοθετήθηκαν ως μέτρα στήριξης κατά των συνεπειών της πανδημίας για τους συγκεκριμένους κλάδους. Επανέλαβε επίσης ότι όσο πιο μεγάλος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί τόσο ταχύτερα θα μειωθούν και άλλοι φόροι που βαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι κυρίως μείωση φόρων και εισφορών και σε ένα βαθμό στοχευμένες αυξήσεις δαπανών σε τομείς με ιδιαίτερα έντονο κοινωνικό πρόσημο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κοινωνικές παροχές σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Κάλυψη δαπανών
Επανέλαβε επίσης ότι στο υπόλοιπο του χρόνου θα συνεχίζουν να υλοποιούνται τα μέτρα μετάβασης της οικονομίας στη μετά τον COVID εποχή. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών και ανακοίνωσε ότι από τις 78.000 αιτήσεις που συγκεντρώθηκαν στον πρώτο κύκλο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πολλές από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν, αφού άλλες είχαν μείωση μικρότερη από 30% στον τζίρο τους, άλλες είχαν αύξηση τζίρου και άλλες δεν ήταν καν στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έκαναν αιτήσεις και φαρμακεία. Τόνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις αιτήσεων φαίνεται ότι υπερκαλύφθηκαν οι πάγιες δαπάνες. Τελικά, όπως είπε, στη δεύτερη φάση θα περάσουν περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις.
11η αξιολόγηση
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είπε ότι ακόμα τελεί σε διαβούλευση τόσο το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών όσων έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία όσο και οι παράμετροι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ανακοινώσεις θα μπορούν να γίνουν για αυτά τα θέματα από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ανέφερε. Και τούτο καθώς προς το τέλος επόμενης εβδομάδος θα γίνει συνάντηση κορυφής με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι είχε χθες κατ’ ιδίαν επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών που ήταν στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, ενώ περιέγραψε μία πολύ καλή πορεία σε σχέση με πέρυσι στο ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για εμβολιασμούς και περιέγραψε τους τριγμούς στην οικονομία και στα κρατικά ταμεία από ένα νέο lockdown.
Ρεαλιστικός στόχος
Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε τις προοπτικές της οικονομίας, λέγοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν πιέσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα», υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις που αντισταθμίζουν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα. «Κατά συνέπεια, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη κατά 3,6% φέτος είναι ρεαλιστικός», επεσήμανε.
«Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας και το εισιτήριο επιστροφής στην κανονικότητα», πρόσθεσε. Σε ερώτημα για νέο lockdown επεσήμανε ότι παρά το γεγονός πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ασφαλή, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και στην οικονομία. «Επαναλαμβάνω, η χώρα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα», επεσήμανε.
Ανέφερε για τις φορολογικές δηλώσεις πως υπάρχει πολύ καλή εικόνα για το ρυθμό υποβολής: έχουν υποβληθεί 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί 1,2 εκατομμύρια δηλώσεις το ίδιο διάστημα.
Εγκριση του «Ελλάδα 2.0», άδειασμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ενα ακόμη καλό νέο που περιμένουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι η έγκριση στο ECOFIN της Τρίτης του ελληνικού προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μαζί με άλλα 11 σχέδια άλλων χωρών. Την Πέμπτη από την Αθήνα ο υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλο, συμμετέχοντας στο συνέδριο του Economist, ανήγγειλε ότι με το ελληνικό αλλά και τα υπόλοιπα 11 προγράμματα τα πράγματα πάνε καλά. Με δεδομένο αυτό κοντά στα τέλη Ιουλίου η Ελλάδα αναμένει την προκαταβολή του 13% από τα δάνεια και τις επιδοτήσεις του προγράμματος που αντιστοιχεί σε ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, η Ελλάδα αναμένεται να διεκδικήσει πριν από το τέλος του χρόνου και την πρώτη δόση από τις επιδοτήσεις του προγράμματος που αντιστοιχεί σε ποσό 3,5 δισ. ευρώ.
Μάλιστα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης διέψευδε κατηγορηματικά δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου για προβλήματα στην έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης μιλώντας μάλιστα για «έλλειψη σοβαρότητας» και ανακριβή δημοσιεύματα που επικαλέστηκε ο κ. Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του μίλησε για προβλήματα επικαλούμενος δημοσίευμα της ιστοσελίδα EUactiv.com. Το δημοσίευμα επικαλούταν κοινοτικό αξιωματούχο που δεν κατονόμαζε, ο οποίος έλεγε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι το μόνο που θα αλλάξει. Εξηγώντας η ίδια πηγή τόνιζε ότι η Ελλάδα θα διαθέσει χρήματα μόνο σε ασφαλείς επενδύσεις προς επιχειρήσεις με τραπεζικό προφίλ και όχι σε υψηλού ρίσκου επενδύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τούτο ενώ όπως έχει ανακοινωθεί με την παρουσίαση του προγράμματος δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν στο πρόγραμμα επιδοτήσεις προς ΜμΕ ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter