Από την Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης
Ειδικότερα, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως μέσα από τις δυο τελευταίες εκθέσεις το Ταμείο προσπάθησε να πει με απόλυτη ειλικρίνεια την σκληρή αλήθεια για την Ελλάδα.
«Δεχόμαστε κριτική γι ‘αυτό, περιστασιακά, και στις ελληνικές αρχές δεν άρεσαν κάποια από αυτά που είπαμε. Αναγνωρίσαμε όμως στις δύο εκθέσεις την τεράστια συλλογική προσπάθεια και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλά επίσης είπαμε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη πάγια θέση του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει της φορολογική της βάση προκειμένου να επιτύχει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Honda και Nissan ενώνουν δυνάμεις για να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Επιπλέον, η γενική διευθύντρια τόνισε πως χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό με βασικό στόχο την βελτίωση της βιωσιμότητας του και την πιο στοχευμένη προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
«Αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Άλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες».
Όσον αφορά την αντίδραση που είχε η ελληνική πλευρά απέναντι στο περιεχόμενο των εκθέσεων του ΔΝΤ, η Γενική Διευθύντρια είπε πως το ΔΝΤ προσπάθησε να αποτυπώσει στις εκθέσεις με ειλικρίνεια την κατάσταση και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος, η κ. Λαγκάρντ είπε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερο περιθώριο βελτίωσης.