Το προβλέπει στα «ψιλά γράμματα» το άρθρο 66 (παρ. 4) του εργασιακού νομοσχεδίου και μάλιστα η εν λόγω αναφορά συνοδεύεται και από τη θέσπιση νέων φοροαπαλλαγών για όλες τις επιχειρήσεις και εργοδότες, καθώς προβλέπεται ότι όλες οι δαπάνες που θα τους βαρύνουν για την τηλεργασία του προσωπικού τους θα είναι αφορολόγητες και εκπιπτόμενες από το φόρο εισοδήματος.
Το επίμαχο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 66 για την τηλεργασία αναφέρει ότι: «Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας (σ.σ.: που συνάπτει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη για την τηλεργασία) ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη του ως άνω κόστους (σ.σ.: δαπάνες εξοπλισμού), καθώς και του κόστους, σε μηνιαία βάση, της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας του εργαζομένου. Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου».
Τι σημαίνει
Αυτό που λέει το εδάφιο είναι ότι ο τηλεργαζόμενος, πέραν των δαπανών για τον εξοπλισμό της εξ αποστάσεως εργασίας, όπως η παροχή ηλεκτρονικού υπολογιστή, καρέκλας γραφείου κ.λπ., δικαιούται και κάποιας μορφής αποζημίωση για το κόστος χρήσης του σπιτιού του ως χώρου εργασίας. Αυτή η αποζημίωση θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ένα μέρος των εξόδων από την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ή ακόμη και ένα μέρος του ενοικίου.
Το κόστος χρήσης του σπιτιού ως γραφείου -με όποιον τρόπο καθοριστεί- θα αποζημιώνεται εκτός του μισθού. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλλεται ένα έξτρα ποσό μηνιαίως στον τηλεργαζόμενο που μπορεί να είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά που χρησιμοποιεί στο σπίτι του για να εργάζεται. Για παράδειγμα, για χώρο εργασίας 30 τ.μ. με 5 ευρώ το τετραγωνικό να βγαίνει αποζημίωση 150 ευρώ το μήνα.
Κίνδυνος…
Αυτή η αμοιβή θα είναι αφορολόγητη για τον εργαζόμενο αλλά και για την επιχείρηση και το ερώτημα είναι πώς και με τι είδους παραστατικό θα την εισπράττει ο εργαζόμενος και πώς θα τη δικαιολογεί ο εργοδότης για να παίρνει την έκπτωση φόρου. Η παγίδα που βλέπουν ορισμένοι πίσω από το «Δώρο» της αποζημίωσης για το κόστος χρήσης του σπιτιού ως γραφείου είναι μήπως γίνει συμψηφισμός του με τα έξοδα κίνησης για παράδειγμα που είχαν οι εργαζόμενοι όταν πηγαινοέρχονταν στο γραφείο, τα οποία είναι σχεδόν μηδενικά με τη δουλειά από το σπίτι.
Ολες οι δαπάνες τηλεργασίας (εξοπλισμού, συντήρησης, επισκευής, αντικατάστασης κ.λπ.) θα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος της επιχείρησης. Ουσιαστικά θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές με τηλεργασία. Αυτό σημαίνει ότι, αν μια επιχείρηση ξοδέψει 20.000 ευρώ για παράδειγμα το χρόνο για τον εξοπλισμό της τηλεργασίας των υπαλλήλων της, θα έχει ισόποση έκπτωση φόρου (-20.000 ευρώ). Θα υπάρξει υπουργική απόφαση που θα προβλέπει ένα ελάχιστο ποσό έκπτωσης φόρου, αλλά δεν αποσαφηνίζεται αν θα υπάρχει και πλαφόν στις δαπάνες που θα μειώνουν το φόρο.
Σύνδεση μέσω Εργάνης για έλεγχο ωραρίων
Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. Οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους συγκρίσιμους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. Ο εργοδότης ελέγχει την απόδοση του εργαζομένου κατά τρόπο που σέβεται την ιδιωτική του ζωή και είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου απαγορεύεται.
Προϋπολογισμός 2025: Τα 16 SOS για το τι έρχεται - Οι 12 μειώσεις φόρων
Για τον έλεγχο των ωραρίων ο τηλεργαζόμενος θα συνδέεται με το σύστημα Εργάνη κατά την έναρξη της εργασίας και κατά τη λήξη. Η διασύνδεση θα γίνεται με κωδικούς πρόσβασης. Μετά τη λήξη του ωραρίου έχει δικαίωμα αποσύνδεσης, το οποίο συνίσταται στο να απέχει πλήρως από την παροχή εργασίας και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα e-mails ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας. Απαγορεύεται δε κάθε δυσμενής διάκριση εις βάρος τηλεργαζομένου επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης.
Το ωράριο τηλεργασίας, καθώς και η αναλογία τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, δηλώνονται στο σύστημα «Εργάνη».
Με ειδικό διάταγμα ορίζεται η πρόσβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και των λοιπών ελεγκτικών αρχών στα δεδομένα της επικοινωνίας της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω δικτύων τηλεφωνίας ή Διαδικτύου προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση του ωραρίου εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας κατά την τηλεργασία.
Προβληματισμός
Την ίδια στιγμή, προβληματισμός επικρατεί για το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση που εισάγει το νομοσχέδιο. Η διάταξη λέει ότι ένας εργαζόμενος με 4ωρο (μερική απασχόληση) θα μπορεί να καλείται για επιπρόσθετη εργασία εντός της ίδιας μέρας σε άλλο ωράριο, όπως για παράδειγμα 4ωρο το πρωί και 2ωρο το απόγευμα. Η έξτρα αμοιβή για το 2ωρο θα είναι 12% επί του ωρομισθίου, αλλά το αγκάθι είναι ότι στη νέα της μορφή η σπαστή μερική απασχόληση θα επιβάλλεται αν δεν συμφωνεί ο εργαζόμενος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Ανοίγουν σήμερα όλα τα εμβόλια για τους 35 – 39 – Πώς κλείνουμε το ραντεβού, ποιοι ακολουθούν
- Ινδική μετάλλαξη: Σε πόσες χώρες έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα – Τι δείχνει έκθεση του ΠΟΥ
- Τι μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνετε αν έχετε εμβολιαστεί για τον Covid-19
- Γλυκά Νερά: Η πορεία των ερευνών και το σπάνιο στοιχείο για τα εγκληματολογικά χρονικά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter