Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου συζητά μεν την ψήφιση της μείωσης του αφορολογήτου αλλά προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις του. Στο θέμα των συντάξεων τα πράγματα είναι πιο απλά αφού βρίσκονταν από την αρχή στις προθέσεις της Αθήνας να θέσει το συγκεκριμένο μέτρο σε αυτά που θα συνόδευαν τον μακροχρόνιο κόφτη.
Ωστόσο η πρόταση των δανειστών που δεν έχει πάρει ακόμη τη μορφή επιστολής αλλά έχει τεθεί ξεκάθαρα από τη Δευτέρα, με στόχο να υπάρξει συνέχεια μετά την ψυχρολουσία του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, είναι σαφής αν δεν υπάρξει αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των όρων που θέτουν, η διαπραγμάτευση μένει παγωμένη και οι μέρες περνούν.
Στο μεταξύ, στη βελγική πρωτεύουσα υπάρχει δυσαρέσκεια για τη δημόσια ομολογία της κυβέρνησης ότι έχει υιοθετήσει μόνο το 1/3 των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης, δεδομένου ότι (όπως τονίζουν) αυτό δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Προβληματισμός
Ατομα πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση εξέφραζαν ερωτήματα για το αν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για συμφωνία μέχρι και τις 20 του μήνα, με δεδομένο ότι η επιστροφή των δανειστών, αν υπάρξει αρχική συμφωνία της κυβέρνησης για το πλαίσιο, δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 7-8 του μήνα λόγω της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ την ερχόμενη Δευτέρα. Από εκεί περιμένει να πάρει εντολές η Ντέλια Βελκουλέσκου ώστε να οριστικοποιήσει τις απαιτήσεις του Ταμείου για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα το σενάριο εργασίας που γίνονται οι συζητήσεις έχει τη σιωπηρή αποδοχή του Ταμείου.
Ενα άλλο σημείο προβληματισμού είναι για το αν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να έχουμε την ανακοίνωση των μέτρων για το χρέος πριν από τις 9 Μαρτίου όταν η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει τη συνέχιση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι σαφές άλλωστε ότι θα πρέπει πριν από την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο QE να υπάρχει ξεκάθαρη λύση για το ελληνικό χρέος.
Αν χαθεί και αυτό το χρονικό ορόσημο τότε ακόμη και αν πάνε όλα καλά η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει την επόμενη συνεδρίαση για το θέμα, τον Ιούνιο. Τούτο αν ακόμη το πρόγραμμα συνεχίζεται και δεν έχει διακοπεί μετά τις πιέσεις της Γερμανίας.
ΑΣΕΠ: 2.213 μόνιμες θέσεις σε φορείς του Δημοσίου – Οι αιτήσεις, οι θέσεις και τα προσόντα
Κρυφό ερώτημα και των θεσμών είναι αν τελικά η Γερμανία θα δεχθεί να λάβει αποφάσεις και αν επίσης δεχθεί να αποτυπωθεί και να κοστολογηθεί το σύνολο των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους από τώρα ή θα προσπαθήσει να αποφύγει το πολιτικό κόστος επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση για λύση το 2018.
«Ειδική περίπτωση η Ελλάδα»
ΛΕΖΑΝΤΑ: Στις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις της Ελλάδας, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Χθες σε ομιλία του στην Ευρωβουλή αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι προσπάθειες για την επίτευξη σύντομα μιας συμφωνίας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε επίσης ότι ο λόγος που οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα είναι παγωμένες, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της, κάτι που έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, όπως είπε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε τη χώρα μας «ειδική περίπτωση», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην πολύ καλή πρόοδο που είχε γίνει στην ελληνική οικονομία με την επιστροφή της ανάπτυξης και την έξοδο στις αγορές το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Πρόοδος που διακόπηκε από την κρίση που ακολούθησε τους πρώτους μήνες του 2015 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η χώρα άρχισε να σημειώνει πρόοδο στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος από τον Αύγουστο του 2015 και έκτοτε έχουν εκταμιευθεί 32 δισ. ευρώ, τόνισε.
Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, είπε ότι ο ΕΜΣ άρχισε να εφαρμόζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και αυτό είναι μία ακόμη ένδειξη της αλληλεγγύης των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες δανειοδότησης οδηγούν σε μια ετήσια εξοικονόμηση για την Ελλάδα της τάξης των 8 δισ. ευρώ ετησίως ή 4,5% του ΑΕΠ.
Για την Ελλάδα και στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης μίλησε και ο προεδρεύων της ΕΕ, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος ζήτησε να μη δραματοποιούμε την κατάσταση, ενώ στάθηκε και στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι ορισμένες από αυτές δανείστηκαν με υψηλότερα επιτόκια από αυτά που δάνεισαν τη χώρα μας.
Ο προεδρεύων της ΕΕ είπε ακόμη ότι είναι ευχάριστα έκπληκτος με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση της οικονομίας, ενώ τόνισε την ανάγκη ιδιοκτησίας του προγράμματος από την κυβέρνηση και τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι στις χώρες που έγινε αυτό τα προγράμματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου