Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επίδρασης της πανδημίας, η οποία ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία τόσο της παγκόσμιας όσο και της ελληνικής οικονομίας, με τη χώρα μας να αποδεικνύεται ανθεκτική και να συρρικνώνεται κατά 8,2% σε ετήσια βάση, έναντι δυσμενέστερων προβλέψεων.
Οπως προκύπτει από τη μελέτη, ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων μειώθηκε κατά 31% το 2020, όμως η μέση αξία συναλλαγής αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας μια μεταστροφή προς μεγαλύτερες συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, το 2020, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υλοποιήθηκαν 10 συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (άνω των 100 εκατ. ευρώ) έναντι 8 το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές, στις 8 συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, αναδεικνύοντας την τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Διαφοροποίηση σημειώνεται και στην κατεύθυνση των συναλλαγών συγκριτικά με το 2019, με τις εισερχόμενες συναλλαγές να μειώνονται σε αριθμό κατά 22 συναλλαγές, αλλά να αυξάνονται σε όρους μέσης αξίας κατά 46 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι εγχώριες συναλλαγές αυξήθηκαν οριακά σε αριθμό (κατά 2 συναλλαγές) ενώ διπλασιάστηκε η μέση αξία τους.
Συνολικά, η αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων οδηγήθηκε από εγχώριες συναλλαγές, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο μικρές και οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, ενώ οι εισερχόμενες και εξερχόμενες συναλλαγές ήταν λιγότερες σε αριθμό αλλά με υψηλότερο μέσο μέγεθος.
Σε αντίθεση με το 2019, οπότε και υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, Τεχνολογία), όπου πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.
Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η εξαγορά εταιριών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) με υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας εξαιτίας της πανδημίας.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος της ενέργειας με 9 συναλλαγές, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης μετάβασης που επιχειρείται προς ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.
Για το 2021, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-
Εurostat: 0,9% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη – 1,9%, μειώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα
-
Πρόγραμμα de minimis: Ενισχύσεις 8,5 εκατ. στους παραγωγούς ροδάκινων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr